ANNONS

Obegriplig humor på filmfestival

I dag den 1 oktober inleds Internationella komedifilmfestivalen. Festivalchef är Kungsholmsbon Nisti Stêrk.

– Det är inte säkert att man skrattar åt filmerna, poängen är att få människor att prata med varandra, säger hon.
ANNONS

Sverige översvämmas av amerikanska komedier. De flesta av oss har sett Kate Hudson göra något roligt och romantiskt eller mumsat popcorn till Jim Carrey, Adam Sandler och Sandra Bullock. Inte lika många känner till någon skojig rulle från Indien, Turkiet eller Libanon.

Internationella komedifilmfestivalen vill ändra på det.

– Vanligtvis är det ganska smala prestigefilmer som visas på filmfestivaler. Vi vill visa bredare filmer som ändå har ett budskap. Med hjälp av skrattet kan man ta upp känsliga frågor, säger Nisti Stêrk som är festivalchef.

Förutom det rena underhållningsvärdet tror Nisti Stêrk att det finns ytterligare fördelar med att visa komedier från hela världen.

– Jag vill förena människor. Jag vill att en kurd ska kunna se en turkisk film, att en palestinier ska kunna se en israelisk film och vice versa. Att vi i filmen kan fokusera på det som förenar. Ett leende har ingen nationalitet.

Men Nisti Stêrk säger också att humor kan vara väldigt kulturellt betingad.

– Förra året visade vi en nigeriansk film om en man som försöker få till ett möte med en minister. Jag skrattade inte en enda gång medan Hanna, vår praktikant från Somalia, skrek av skratt. Det kan räcka med att man inte förstår någons kroppsspråk för att man ska missa det roliga. Men poängen är att vi kan prata om sådana saker efter filmen och då förstår vi varandra bättre.

Förutom filmvisningar blir det panelsamtal och seminarier. Magnus Härenstam hyllas genom ett samtal mellan vännerna Lill Lindfors, Bosse Parnevik och Lasse Hallström.

Dessutom kommer internationella stjärnor som Sally Phillips, känd från Bridget Jones dagbok och Smack the pony, ståuppkomikern Shazia Mirza och den turkiska filmlegendaren Perran Kutman. Det blir också ett branschsamtal om humorfilmens status med bland andra Peter Settman.

ANNONS
Fakta

"Kungsholmen är som en förort"

Namn: Nisti Stêrk.

Ålder: 37 år.

Bor: På Kungsholmen med sin sambo. ”Jag tycker jättemycket om Kungsholmen. Det är nära till vattnet och nära till allt som finns i stan. Samtidigt är det inte så snobbigt så det känns lite som en förort.”

Aktuell: Som festivalchef för Internationella komedifilmfestivalen på biograf Sture och Kulturhuset 1-4 oktober. Skriver dessutom på manus till en långfilm och till en tv-serie.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.