ANNONS

Kungsholmen: Nu tar vi över gatorna igen

Ewa Roséen och Willi Reichhold odlar uppe på Kungsklippan.
Ewa Roséen och Willi Reichhold odlar uppe på Kungsklippan.
Nu gör Kungsholmsborna sig redo för att ta över stadens gator igen.
I vår och sommar blir det fler stadsodlingar, nya utserveringar och så blir Hornsberg ännu mer lämpat för skönt häng.
ANNONS

Lite grön japansk kål, tatsoi, har överlevt vintern och är det enda gröna som sticker upp ur pallkragarna som står placerade uppe på Kungsklippan. Willi Reichhold sådde fröna förra året när han provade på stadsodling.

– Jorden måste ha varit bra för det var otroligt vad det växte. I den här lådan var någon som hade stora tomatplantor, visar Willi Reichhold.

Han och Ewa Roséen är två engagerade odlare som nu gör sig redo för en ny säsong.

– Det är jättekul att kunna odla så här mitt i staden. Potatis, olika typer av kål och sallat växte jättebra förra året, säger Ewa Roséen.

Odlarna måste bilda en förening och teckna avtal med Stockholm stad som bidrar med pallkragar och ekologisk jord.

Stadsodlingar finns i år på fem olika platser på Kungsholmen. Att intresset är stort märkte Ewa Roséen förra året då hon fick många frågor av folk som gick förbi de prunkande odlingarna.

– Jag tror att det är fortfarande är många som inte vet att möjligheten finns, säger hon.

Stadsodlingarna är bara ett exempel på hur Kungsholmsborna tar över gatorna när våren kommer. De senaste åren har Hornbergs strand varit det givna stället att hänga på för många och i år blir det med all sannolikhet också en sommargågata här. Detaljerna väntas spikas inom kort.

Mahmut Suvakci satsar på Döner på Hornsbergs strand. Foto: Stefan Källstigen

En annan nyhet på Hornsbergs strand är den nya döner-restaurangen Çok. Den öppnade redan förra veckan och den 15 april öppnar också uteserveringen.

ANNONS

Bakom Çok står Mahmut Suvakci, känd från filmer som Måste gitt och Johan Falk-filmerna men också för att han redan driver Lily’s burger på Hornsbergs strand.

– Om du har ett av Stockholms vackraste ställen där solen går ner då blir det att folk hänger där, konstater Mahmut Suvakci nöjt.

För att få till riktig döner har han plockat in en specialist direkt från Turkiet.

– Vi kommer att ha färskt kött från kalv och lamm och skiva det i lövtunna bitar. Vi gör allt på plats. Folk i Sverige har fått en felaktig bild av kebab, säger Mahmut Suvakci.

Arto Winter driver Mälarpaviljongen

Vackert väder är viktigt för Arto Winter som driver Mälarpaviljongen. Foto Carlos Montecinos

Den riktiga uteserveringspremiären är annars redan den 1 april. Då öppnar också populära Mälarpaviljongen för säsongen.

– Det här ska vara en mötesplats under regnbågens färger, säger Arto Winter som driver stället tillsammans med Anders Karlsson.

För ett ställe som bara är öppet sex månader om året är vädret givetvis viktigt.

– Det är väldigt styrande även om folk gör det till sommar oavsett väder, säger Arto Winter.

Hur kan man planera?

– Man lär sig men enkelt är det inte. Men vi har också en fantastisk trädgård och butik som lockar folk oavsett väder.

Men du har några väderappar i mobilen?

– Haha, det är ganska många.

 

Läs mer: Poppis trend – det våras för takbaren

Hans Ebenman älskar takbarer. Foto: Privat