Kungsholmen ska få fler stadsodlare

Odlingsintresset har blivit till ett yrke för Ulrika Flodin Furås. Hon föreläser och skriver om odling som journalist, författare och bloggare. Ulrika var även med och startade stans största nätverk för urban odling, Stadsodling Stockholm, som man kan hitta på Facebook.
Odlingsintresset har blivit till ett yrke för Ulrika Flodin Furås. Hon föreläser och skriver om odling som journalist, författare och bloggare. Ulrika var även med och startade stans största nätverk för urban odling, Stadsodling Stockholm, som man kan hitta på Facebook.
Blandad sallat i en pallkrage.
Blandad sallat i en pallkrage.
Stadsodling blir allt mer populärt i innerstan.
Stadsodling blir allt mer populärt i innerstan.
Mumsiga bondbönor, saftiga jordgubbar och rabattodlad vitlök.

Fler ska få stadsodla på Kungsholmen när allmänheten både får bilda egna föreningar och föreslå nya odlingsplatser.

Däremot blir det ingen odling i Rålambshovsparken.

Nu nalkas våren och därmed spirar intresset för en egen liten låda med grönt i. I innerstan ökar intresset för stadsodling enormt.

– Vi får ständigt förfrågningar om att starta nya stadsodlingar, säger Mats Christenson, stadsmiljösekreterare.

Redan i dag finns tre föreningar på Kungsholmen som sköter en stadsodling efter att ha fått uppstartshjälp från stadsdelsförvaltningen. Dessa ligger i Västra Primusparken, på Snoilskysvägen i Fredhäll, och i Nelly Sachs park i Hornsberg.

Men nu ska fler kunna odla, sedan ett nytt projekt dras igång, där folk kan bilda föreningar och föreslå egna platser för odling.

– Är man en intresserad odlare kontaktar man grannar och vänner och bildar en odlarförening. Sedan hör man av sig till oss med förslag på platser som man funderat på. Därefter bestämmer vi en träff med föreningen och kollar om det är en lämplig plats och skriver avtal om platsen fungerar, säger My Peensalu på parkmiljöavdelningen norra innerstaden

Efter att ha skrivit avtal med staden får sedan föreningen odlingslådor och jord för att starta upp odlingen.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning fick i förra årets budget 400 000 kronor i så kallade demokratipengar. Dessa skulle bland annat gå till stadsodling och en odling i Rålambshovsparken diskuterades.

– Det var ett projekt som vi började titta på förra året, men det gick vi inte vidare med. Man ville prioritera andra saker från nämndens sida inom ramen för demokratipengarna, säger My Peensalu.

En stadsodlare som kommit långt är Ulrika Flodin Furås, som bland annat skrivit flera böcker om odling. Hennes odlingsintresse började redan i barndomens Kungsholmen på sjuttiotalet. På Hötorget köpte Ulrika Flodin Furås dåtidens mest exotiska frukter – avokado och passionsfrukt, som hon planterade i fönsterbrädan.

Numera bor hon på Södermalm och där odlar Ulrika Flodin Furås tillsammans med fem-sex andra familjer. Marken tillhör bostadsrättsföreningen och det här är tredje året som det kultiveras här.

– Vi valde en plats som inte användes till något särskilt. Det är kul att se att den kan brukas, säger Ulrika Flodin Furås.

Denna soliga marsförmiddag är det inte speciellt hög aktivitet i rabatterna. Jorden behöver vara 10-12 grader innan fröna kan gro, vilket det brukar vara först i maj. Men i ena hörnen har små, gröna och spröda blad av vitlök börjat titta fram.

– Vitlöken sätter man på hösten, så det är därför de börjar gro redan nu, förklarar Ulrika.

Bondbönor, mangold, spenat och rabarber är några av grödorna som brukar odlas i rabatterna.

Skörden delas mellan de odlande familjerna, förutom jordgubbarna som föreningens barn får lov att plocka allt eftersom de mognar.

Vi bor ju i en storstad med mycket avgaser, vågar man verkligen äta det som odlas här?

– Ja, det finns inget bly längre i avgaserna. Man brukar säga att man bara ska se till att odlingen är 30 meter från en större gata. Men visst blir det dammigt. Man måste skölja av det man odlar.

Fakta

Fyra steg för dig som vill starta en stadsodling:

Föreslå och rita ut din plats på en karta och kontakta stadsdelsförvaltningen på e-postadressen kungsholmen@stockholm.se för att få ett besked om platsen är tillgänglig.

Samla ihop några personer som är intresserade av stadsodling, och bilda en förening.

Gör en beskrivning över hur många pallar eller kvadratmeter ni behöver för odlingen, rita på en karta vilken plats ni önskar odla på, gör en lista på medlemmar och kontaktperson i gruppen. Meddela också ungefär vad ni planerar att plantera.

E-posta uppgifterna till stadsdelsförvaltningen och teckna ett brukaravtal för er stadsodling.