ANNONS

Kungsholmen snart större än Norrmalm

Kungsholmen växer och om tio år har stadsdelen hela 10 000 fler invånare.

Snart har ön gått förbi Norrmalm och är inte längre innerstans minsta stadsdel.
ANNONS

– Det är jättekul att vi blir fler och jättekul att föräldrar numera väljer att stanna kvar i stan. Det är en ny trend att inte flytta ut från stan när barnen kommer.

Det säger Kerstin Emriksson, som är avdelningschef för barn och ungdom på stadsdelsförvaltningen.

I dag bor det drygt 67 000 människor på Kungsholmen, som därmed är den minst befolkade stadsdelen innanför tullarna. Men 2023 räknar staden med 77 222 kungsholmsbor.

Kerstin Emriksson är en av dem som nu sitter och pusslar för att planera nya förskolor, äldreboenden och särskilda boenden så att alla ska få plats.

– Vi är med på ett tidigt stadium och tänker att om det byggs 100 lägenheter blir det 20–25 barn. Och då behöver vi en förskola.

Just nu är det i området Primus på Lilla Essingen det planeras in förskolor.

– Vi har lärt oss utifrån Hammarby sjöstad att när det byggs ett nytt område så är det inte 55-plussare som flyttar in utan det behövs förskolor och förskoleklasser. Sedan har vi fortlöpande uppföljningar med byggherrarna så att vi även får särskilda boenden och äldreomsorg.

På Kungsholmen kom 1 322 nya invånare till världen förra året mot 1 249 året innan. Och eftersom kvinnorna i fertil ålder blir fler i hela staden väntas också antalet bebisar fortsätta öka.

Men på Norrmalm blev födslarna faktiskt färre: 1 262 mot 1 299 året innan. Det bidrar till att stadsdelen befolkningsmässigt snart är den minsta innanför tullarna. Redan om fyra år räknar staden med att 71 083 människor bor på Kungsholmen mot 70 566 på Norrmalm.

ANNONS

Precis som statistiken om inkomster bekräftar siffrorna på arbetslöshet och ekonomiskt bistånd att staden är segregerad. Andelen invånare som var öppet arbetslösa eller fick ekonomiskt bistånd, det som förr kallades socialbidrag, är lika låg på Kungsholmen som på Norrmalm och Öster­malm. Där är bara 2,0 procent var arbetslösa och 0,7 procent fick ekonomiskt bistånd.

Tuffare har befolkningen det i Rinkeby-Kista, där 9,8 procent var öppet arbetslösa och 7,5 procent fick ekonomiskt bistånd.

Fakta

Stockholmarna blir allt fler

Källa: Sweco, befolkningsöversikt 2013

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.