ANNONS

Kungsholmens gymnasielever får delvis plugga hemma i höst

På Anna Whitlocks gymnasieskola blir det delvis distansstudier i höst efter beslut av skolborgarrådet Isabel Smedberg Palmqvist (L).
På Anna Whitlocks gymnasieskola blir det delvis distansstudier i höst efter beslut av skolborgarrådet Isabel Smedberg Palmqvist (L).
När gymnasieskolan börjar nästa vecka kommer det fortfarande att bli en hel del hemundervisning. I de kommunala skolorna ska 20 procent av undervisningen bedrivas på distans. Men ettorna får komma till skolan.
ANNONS

Skolstarten närmar sig. Och med den högre tryck på kollektivtrafiken och risk för smittspridning genom gymnasielever som ska ta sig kors och tvärs över stan för att komma till skolan.

Vi har elever som rör sig över hela stan.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L)

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) har därför beslutat att ge gymnasieskolorna i Stockholms stad möjlighet bedriva 20 procent av undervisningen på distans. Detta trots försommarens besked om att gymnasiet återgår till ordinarie undervisning efter sommarlovet.

– Beslutet möjliggör att kombinera distansstudier med undervisning i skolan. Målet är att gå tillbaka till normal undervisning, säger hon.

Ettorna prioriteras

Men för att nå dit menar hon att detta är vägen att gå är att undvika smittspridning i terminsstarten.

– Det handlar om att minska trycket i kollektivtrafiken. Ute i landet kanske man kan uppmana elever att cykla eller gå till skolan eller sätta in extra bussar. Men det fungerar inte så i Stockholm. Vi har elever som rör sig över hela stan.

Idén är att eleverna ska få alternera distansundervisning med undervisning på plats i skolan. Man prioriterar att ettorna får vara på plats i skolan. 

– De behöver träffa sina nya lärare och klasskompisar, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

ANNONS

IT-mognad från noll till hundra

Kommer distansundervisning att finnas kvar som ett alternativ i framtidens skola?

– Vår IT-mognad har gått från noll till hundra. Det vi har lärt oss kommer vi förstås att ta tillvara. Av våren har vi lärt oss att det är möjligt. Elever som inte kunnat vara i skolmiljö av olika skäl har kunnat vara närvarande och många gånger presterat bättre på distans. Det har varit ett behov som vi inte har kunnat möta tidigare. Det är en lärdom att ta tillvara, särskilt med vårt fokus på psykisk ohälsa.

 Riktlinjen att 20 procent av eleverna ska studera på distans gäller Stockholms stads 28 kommunala gymnasieskolor. 

– Men jag hoppas att det här sprider sig till kranskommunerna och friskolorna. 

 Längtar efter vanliga skoldagar

På Anna Whitlocks gymnasieskola på Kungsholmen arbetar man för fullt med att finslipa detaljerna inför skolstarten.

…de kommer tillbaka till något annat än det de lämnade.

Annica Tengbom Ödén, rektor

– Vi har anat att det var på gång med distansundervisning, säger Annica Tengbom Ödén, rektor.

För att klara ännu en termin med restriktioner och sträng social distans gäller det att ställa in sig mentalt på att det handlar om en begränsad period, menar Annica Tenbom Ödén, rektor på Anna Whitlocks gymnasieskola på Kungsholmen.

Nu planeras distansutbildning årskursvis för skolans tvåor och treor för att skona kollektivtrafiken från ökad trängsel. Ettorna kommer att få vara i skolan.

– Vi behåller vårt schema men alla lektioner är inte i huset.

Gäller en begränsad period

Enligt Annica Tenbom Ödén finns ett sug hos eleverna att få gå i skolan som vanligt.

– Både eleverna och vi har ett behov av ett socialt sammanhang, säger hon.

Hur tror du att hösten kommer att bli?

– Det ska bli så roligt att få träffa elever igen! Men de kommer tillbaka till något annat än det de lämnade. Det kommer att finnas anslag om att hålla distansen och tvätta händerna. Vi möblerar om för att undvika trängsel och alla som är det minsta förkylda måste stanna hemma.

Hur ska ni orka hålla ut med detta?

– Man få har den mentala inställningen att det gäller en begränsad period.

Stockholms stad kommer att följa utveckligen. Ett förnyat beslut baserat på coronapandemins utveckling och eventuellt nya riktlinjer ska tas igen 27 augusti på nästa nämndmöte. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.