Kungsholmens invånare bra på att ge blod

De som bor på Kungsholmen och öarna är bäst i innerstaden på att ge blod, visar ny statistik från Blodcentralen och Statistiska Centralbyrån.

3,64 procent av invånarna har någon gång gett blod under de senaste två åren, vilket är nästan en procentenhet bättre än Stockholmssnittet. Sämst i innerstan är Östermalmsborna där endast 2,31 procent har tappat sig under samma period.

– När det gäller Kungsholmen ligger blodcentralen Fridhemsplan väldigt bra till och är tillgänglig. Sedan tror jag att det är mycket affärsfolk som faktiskt tar sig tid att ge blod under arbetsdagen, vilket inte är så vanligt i länet i stort. Det är inte alla arbetsgivare som låter sin personal gå ifrån, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen i Stockholm.

Samtidigt som stockholmarna blir fler ökar också antalet blodgivare, men enligt Blodcentralen ger bara tre av 100 invånare i staden blod.

Ur 47 000 registrerade blodgivare i Stockholm rinner det årligen 40 000 liter blod – men för att täcka behovet krävs ytterligare 18 000 givare.

– Som kvinna kan du ge blod tre gånger om året, som man fyra. Men storstadsborna är så pass upptagna att vi inte kan hoppas på mer än två givar­tillfällen. Därför har vi valt att utöka blodgivar­kåren. Blir vi fler som hjälps åt finns det blod om man behöver, säger Lottie Furugård.

Blir vi fler som hjälps åt finns det blod om man behöver.lottie furugård blodcentralen