Kungsholmens uppfinnarjocke

Stefan Erikssons jakt på en bettskena som passade honom ledde till att han skapade en egen så kallad avlastningsskena. Men det ligger mycket jobb bakom den.
Stefan Erikssons jakt på en bettskena som passade honom ledde till att han skapade en egen så kallad avlastningsskena. Men det ligger mycket jobb bakom den.
Han började experimentera vid köksbänken med en idé och en mattkniv. Sju år senare har Stefan Eriksson patent på sin uppfinning och försöker nå framgång.

Hittills är det mycket möda för liten belöning.

För sju år sedan jobbade Kungsholmsbon Stefan Eriksson som 3D-grafiker på ett företag som utvecklar tv- och datorspel. Jobbet var krävande och stressen gjorde att han pressade ihop tänderna så hårt att de började gå sönder. För att mildra skadorna behövde han en bettskena. Men de han testade kändes obekväma och störde sömnen.

Stefan fick nog och köpte ett vanligt munskydd för boxare. Med sina 3D-kunskaper från jobbet klurade han på hur han kunde forma en bettskena som passade honom.

– Jag stod i köket med en mattkniv och slipade och höll på, berättar Stefan Eriksson.

Den hemmagjorda bettskenan fungerade. När Stefan bytte jobb några månader senare för att få mer fritid hamnade han i förarsätet på en buss. Framför ratten fick han mycket tid att tänka och det var då Stefan insåg att han hade uppfunnit något.

– Jag tänkte att det kunde finnas andra som har samma problem.

Stefan Eriksson började läsa in sig på området och kolla med expertis. Han fick veta att många har svårt att hitta en bettskena som passar. Perfekt, tänkte han, och hoppades på att sälja in idén till ett etablerat företag.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Från början hade jag en idé på papper och en byggprototyp som jag hade gjort själv hemma. Det försökte jag sälja in till stora företag för att få royalties. Men de ville ha en färdig produkt, i förpackning och allt.

I stället vände han sig till det statliga riskkapitalföretaget Almi. Där fick han ett lån, utan att behöva betala tillbaka om han inte tjänar några pengar på sin idé.

Efter att ha fått patent på produkten kom nästa uppgift: att hitta tillverkare. Men det var svårt att hitta någon som tillverkade de små mängder han hade råd med.

Till slut gick det. Då återstod bara att sälja produkten. Men återförsäljare vill inte ta in den eftersom de har vissa avtal med andra tillverkare.

– Så fort du löst en bit dyker tre nya frågeställningar upp, konstaterar Stefan.

– Man hamnar i perioder när det känns som om man bara stångar huvudet i väggen och undrar om det verkligen är värt det. Men jag känner att jag måste löpa linan ut.

Stefan Eriksson har lagt ned mycket tid och pengar på sin uppfinning och fortsätter att göra det.

– Det handlar framför allt om envishet. Jag har pratat med andra som också har haft idéer, men de har sprungit in i väggen och lagt ned.

Målet är att få i gång försäljningen av avlastningsskenan. Nu försöker han sälja dem på egen hand via webben. Stefan har dock redan nya uppfinningar i tankarna.

– Men jag har ingen lust att starta upp något nytt förrän jag känner att det här är klart.

Det handlar framför allt om envishet.Stefan Eriksson

Fakta

Stefans tips om din idélampa tänds

Testa idén själv. Fungerar den för dig kan den fungera för andra.

Kontrollera om det finns en marknad för produkten. Leta runt på internet och hör av dig till expertis på området.

Sök hjälp från erfarna innovationsrådgivare. Det finns förmånliga lån för uppfinnare.

Ha stort tålamod. Räkna med att din uppfinning kommer att ta mycket, mycket mer av din tid än vad du först trodde.