Kungsholmsbarn blir reflexledare

Föräldrar slarvar med reflexer. Nu ska en tredjeklass på Kungsholmen få alla att skärpa sig.

40 procent av alla trafikolyckor sker i mörker. När vi går mot vintertid är det därför extra viktigt att synas, men många slarvar med reflexer. Nu ska ett gäng tredjeklassare på Kungsholmens grundskola bli ljuspionjärer.

– Vi går ut i några klasser nu i Stockholm, bland annat var vi på Kungsholmen i torsdags. Vi informerade om reflexer och hoppas att de här eleverna nu ska bli ambassadörer för reflexer och sprida vårt budskap. Barn påverkas lättast av sina kompisar, säger Anna Svärd, på Trygg-Hansa som höll i kurserna.

Bland annat fick eleverna i klass 3d på Kungsholmen lära sig att man syns från 125 meters håll med en reflex, men bara från 20–30 meters håll utan densamma.

– Tänk dig själv nu när det blir hala väglag hur lång bromssträckan blir för en bil, säger Anna Svärd.

Barnen fick också veta att reflex är lika viktigt oavsett om man bor i Stockholms innerstad eller ute på landet.

– Det är en vanlig miss att man tror att all belysning i stan gör att man syns bättre, men det gör man inte. Det är minst lika viktigt för innerstadsbarn att ha reflexer, säger Anna Svärd.

Sju av tio föräldrar slarvar också med att kolla att reflexerna fungerar som de ska. De blir sämre med åren och mattas av efter tvättar och repor från nycklar.

– Därför ska man varje år kolla med en ficklampa om reflexerna fungerar, säger Anna Svärd.

Vi hoppas att de här eleverna nu ska bli ambassadörer för reflexer och sprida vårt budskap