ANNONS

Kungsholmsbor äter ute som aldrig förr

Stockholmarna äter ute som aldrig förr.

Och antalet restauranger på Kungsholmen slår alla rekord.
ANNONS

Krogutbudet har formligen exploderat i Stockholm de senaste åren. Bara på Kungsholmen har antalet serveringstillstånd ökat med 30 procent sedan 2011 och i hela Stockholms stad har restaurangbranschens omsättning fördubblats sedan 2002.

En av de nystartade krogarna är Styrelsen, en sydeuropeisk bistro som hållit öppet sedan april i år. Enligt restaurangchefen Johan de Mander var det mest en slump att det blev just Kungsholmen.

– Det är ungefär som att leta lägenhet. Lokalen var tillgänglig. Men Hantverkargatan ska man inte klaga på, säger han.

Den ökande konkurrensen på ön ser han mest som något positivt.

– Vi är ett sånt ställe som vill konkurrera med andra.

Mac Donald Lundgren som drivit den klassiska krogen Tranan i Vasastan sedan 2005 håller med om att det pågår en krogboom i stan.

Han tror dels att ökningen beror på de ekonomiska förändringar som skett de senaste åren som minskad krogmoms och möjlighet för fler att få serveringstillstånd. Men han ser också en förändring hos den nya generationens kockar.

– Jag tror att de är kaxigare på något vis, att de vågar. Att köpa en krog kostar inte så mycket om man går ihop några stycken, säger han.

Enligt Calle CarboniSvenska Brasserier, som driver en rad innerstadskrogar, har gästerna också bättre råd med restaurangbesök i dag.

ANNONS

– Folk har mer pengar. Och man är samtidigt mån om sin tid och vill kanske hellre tillbringa tid tillsammans än att bjuda hem någon och vara upptagen i köket, säger han.

Men allt är inte bara solsken. Om det blir sämre tider får vi mindre över till krogbesök. Och trots boomen kämpar många krögare hårt redan nu.

– Marginalen på marknaden väldigt små, säger Erik Bratthall, presschef på branschorganisationen Visita.

– Priserna är pressade och personalkostnaderna är höga. Vår bransch har en vinstmarginal på två procent i snitt och det är lägre än i andra branscher.

Fakta

Stockholms krogboom i siffror

Sedan 2002 har stadens företag i branschen ökat från 2 300 till 3 600.

Under samma tid ökade också de anställda från 14 500 till 24 200. Omsättningen gick från 9,8 till 20,7 miljarder kronor.

På fyra år har antalet stadigvarande utskänkningstillstånd på Kungsholmen ökat med 31 procent, från 139 i januari 2011 till 182 i januari 2015. En bidragande orsak är att det 2012 blev enklare att få tillstånd.

Källa: SCB, Visita,

stockholms stad