Kungsträdgården modellen för nya Råsunda torg

Här är en tidig skiss på hur Råsunda torg kan komma att se ut efter omdaningen.
Här är en tidig skiss på hur Råsunda torg kan komma att se ut efter omdaningen.
Nya Medborgarplatsen?
Nix, det är inte någon bra förebild för Råsunda torg, enligt Pehr Granfalk (M). Däremot fungerar både Humlegården och Kungsträdgården som förebilder när det satsas på torget.

Trots att Råsunda torg är vackert och centralt beläget är det idag ingen självklar mötesplats för Solnaborna. Det ska det nu bli ändring på, menar Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

I takt med att de nya kvarteren på gamla Råsundastadion växer fram och fler hyresrätter kommer till i kvarteret Bollen kommer torget bli en ny mittpunkt i Råsunda, menar han.

Därför satsar man nu på att dana om torget till en mer livfull miljö.

– Här möts gamla och nya Råsunda. Det är ett fantastiskt vackert torg, men det behöver bli en mer levande. Den här platsen ska få den plats den förtjänar. Idag är den lite tom och innehållslös,, säger Pehr Granfalk.

Råsunda torg idag. Foto: Casper Hedberg

Nya lekytor, ett sommarkafé, en boulebana, nya parkmöbler och fler träd ska skapa trivsel.

– Fler lekytor och mer parkbänkar och kanske en tydligare inramning, med nya träd eller buskar, så man skärmar av det som är bostadsyta.

– En solig sommardag ska man kunna sitta på en uteservering och njuta. Man kan kanske ha en glaskub med sommarkafé i, som i Skytteholmsparken. Vi behöver någonting som gör att folk dras till torget och stannar där på ett annat sätt, fortsätter han.

Ska det bli nya Medis?

– Medborgarplatsen? Det är skabbigt skräpigt. Nej, Medborgarplatsen är inte ett föredöme. Det här ska bli ett litet trevlig torg, lika fint som Bergshamra torg blev. Humlegården eller Kungsträdgården är en bra förebild, säger han.

Fontänen blir kvar i nuvarande skick på torget, lovar han.

– Nu får folk får gärna komma med önskemål så får vi se var vi landar, säger Pehr Granfalk.