Kungsträdgården rustas och får andra evenemang

”Kanske är sådant som har mer kulturell prägel bäst.”  Fredrik alfredsson
”Kanske är sådant som har mer kulturell prägel bäst.” Fredrik alfredsson

Kungsträdgården har anor ända till 1200-talet och där har stockholmarna roat sig i flera hundra år. Här låg slottet Makalös som blev teater och här har fler teatrar funnits genom seklerna. Där TGI Friday ligger i dag låg Blanchs berömda kafé. Och här fanns en vattenkiosk som beskrivs i Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas.

Men nu är det 2014 Kungsan behöver styras upp. Exakt hur är ännu inte bestämt, men ett första steg togs i förra veckan när trafiknämnden gav grönt ljus åt att utreda parkens framtid.

För det finns en del att åtgärda. Krogar och kaféer får leveranser dagligen och måste göra sig av med sina sopor. Lastbilarna som ordnar med det orsakar skador och därför finns en idé om att bygga kyl- och soprum under markplan och eventuellt en sopsug.

Kungsträdgården omgärdas av byggnader som Jakobs kyrka, Operan, Slottet, Riksdagshuset och Grand hotell. Ett respektingivande läge till trots är det oftast kommersiella evenemang och bredare underhållning som fyller programmet från scenen och i parken. För ett par veckor sedan drog dj-stjärnan Steve Angello dit 35 000 personer medan housemusiken dånade ut över Strömmen, i förra veckan pågick ett tvådagarsevent för en känd läskedryck.

– Alla evenemang passar kanske inte i Kungsträdgården och det är lite det vi ska titta på. Kanske är det sådant som är lite mysigare och som har mer kulturell prägel som passar bäst, konstaterar Fredrik Alfredsson som är stabschef på trafikförvaltningen.

I dag är det Handelskammaren som ansvarar för att boka evenemangen. Deras kontrakt löpte ut redan 2011 men har förnyats på årsbasis. Fredrik Alfredsson säger att samarbetet med Handelskammaren har fungerat bra, men att han samtidigt skulle vilja att staden fick större inflytande över vilka bokningar som görs.

Han föreslår också att parken får ett enhetligare utseende och att möbler, parasoller och urnor ses över.

Dessutom finns tankar om en trappa mot scenen så att avståndet mellan publik och artister minskar. En utländsk förebild är Bryant Park i New York, en park som till storlek och proportioner är ganska lik Kungsträdgården.

I höst beslutar staden vilka investeringar som kan göras. Om allt går i lås kan den upprustade Kungsträdgården invigas till den 6 juni 2016.