Välj ditt område
Charbel hjälper flyktingar ur båt på Lesbos strand
Charbel hjälper flyktingar ur båt på Lesbos strand
Charbel tillbringade tio dagar i december på Lesbos.
Charbel tillbringade tio dagar i december på Lesbos.

”Det hade kunnat vara jag i gummibåten”

Nyheter Ursviksbon Charbel Gabro är nyss hemkommen från volontärarbete på ön Lesbos där han tagit emot flyktingar som kommit med båt.

Grekiska Lesbos några kilometer från den turkiska kusten blev ett centrum för flyktingkrisen förra hösten. 400 000 män, kvinnor och barn anlände till ön i rangliga gummibåtar. Många kom inte fram. Idag kommer långt färre flyktingar men hjälpbehovet är fortsatt enormt. Charbel Gabro, 34, från Ursvik har nyss kommit hem från Lesbos efter tio dagar på öns stränder där han hjälpt till att ta emot människor som kommit med båtar. Det är hans andra resa dit.

– De som kommer fram är traumatiserade efter skräckfärden, men överlyckliga att ha överlevt. Vi ger de nya kläder, vatten, filtar och mat och hjälper till med det logistiska med att ta sig till flyktinglägren, berättar Charbel.

Han är född i Syrien och kan tolka engelska till arabiska. Hemma arbetar han som föreläsare och utbildare i integrationsfrågor, bland annat för kommuner och skolor som tagit emot nyanlända.

Att hjälpa på plats ser Charbel som både det mentalt tuffaste och det viktigaste han kan göra.

– Det hade kunnat vara jag som behövt sätta mig och mina barn i en leksaksgummibåt. När man väl är där tänker man inte, känner inte. Man bara jobbar. Känslorna kommer efteråt. Då blir man skärrad och tacksam för livet i Sverige. Att åka till Lesbos är ett sätt för mig att ge tillbaka.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

När lille Elia vill komma till mamma fortsätter Noelia López att leda gympapasset, med sonen i knäet. Från vänster: Tarik Gebremichaiel och Mariam Nazary
Nyheter

Här tränar mammor både kropp och språk

Mikael-Fredrik och Ulrika Wegebrand ordnar trygghetsmöte efter senaste tidens oroligheter i Västerhaninge
Brott

Trötta på oron i orten – ordnar trygghetsmöte

Nyheter

Nya cykelbanorna i Hornstull är försenade

14-åriga Selma försvann från Västerhaninge centrum under söndagseftermiddagen, enligt polisen. Nu går Missing People ut med efterlysning på henne
Brott

14-åriga Selma försvunnen från Haninge

Terrordådet

Ytterligare en anhållen i terrorutredningen

Snackisar

Roslagsbor om Arriva: ”Inget kan bli sämre”