Min lokala hjälte

”Det hade kunnat vara jag i gummibåten”

Charbel hjälper flyktingar ur båt på Lesbos strand
Charbel hjälper flyktingar ur båt på Lesbos strand
Charbel tillbringade tio dagar i december på Lesbos.
Charbel tillbringade tio dagar i december på Lesbos.
Ursviksbon Charbel Gabro är nyss hemkommen från volontärarbete på ön Lesbos där han tagit emot flyktingar som kommit med båt.

Grekiska Lesbos några kilometer från den turkiska kusten blev ett centrum för flyktingkrisen förra hösten. 400 000 män, kvinnor och barn anlände till ön i rangliga gummibåtar. Många kom inte fram. Idag kommer långt färre flyktingar men hjälpbehovet är fortsatt enormt. Charbel Gabro, 34, från Ursvik har nyss kommit hem från Lesbos efter tio dagar på öns stränder där han hjälpt till att ta emot människor som kommit med båtar. Det är hans andra resa dit.

– De som kommer fram är traumatiserade efter skräckfärden, men överlyckliga att ha överlevt. Vi ger de nya kläder, vatten, filtar och mat och hjälper till med det logistiska med att ta sig till flyktinglägren, berättar Charbel.

Han är född i Syrien och kan tolka engelska till arabiska. Hemma arbetar han som föreläsare och utbildare i integrationsfrågor, bland annat för kommuner och skolor som tagit emot nyanlända.

Att hjälpa på plats ser Charbel som både det mentalt tuffaste och det viktigaste han kan göra.

– Det hade kunnat vara jag som behövt sätta mig och mina barn i en leksaksgummibåt. När man väl är där tänker man inte, känner inte. Man bara jobbar. Känslorna kommer efteråt. Då blir man skärrad och tacksam för livet i Sverige. Att åka till Lesbos är ett sätt för mig att ge tillbaka.