ANNONS

Kunskapsskolans elever kritiska mot skolmaten: ”Oacceptabelt”

Dålig skolmat på Kunskapsskolan i Fruängen. Fr v Em Berg, Clara Wahlroth, Lina Larsson
Em Berg, Clara Wahlroth och Lina Larsson tycker att skolmaten på Kunskapsskolan är oätlig.
Skolmatsföretaget Närda serverar kall mat och bryr sig inte om att informera om allergener, enligt elever i Kunskapsskolan i Fruängen.
– Det är ofta man klagar på skolmaten, men det här är oacceptabelt, säger Em Berg.
ANNONS

– Vi har klagat, både till skolan och Närda, men det händer inget. Nu ringer vi tidningen.

Så sa Em Berg när hon och skolkompisarna Clara Wahlroth och Lina Larsson, som går i åttan i Kunskapsskolan i Fruängen, ringde Mitt i söderort och berättade om skolmatssituationen.

Torrt, överkokt och fryst

Sedan höstterminens början levereras maten till Kunskapsskolan, som även finns i bland annat Enskede och Globen, av företaget Närda. Även personalen i matsalen kommer från Närda. Enligt eleverna har det inte fungerat alls.

– En gång fick vi köttgryta, det var köttbitar som simmade i buljong, säger Em Berg.

– Och när vi får hamburgare har det varit en köttbit med ketchup, säger Clara Wahlroth.

Dålig skolmat på Kunskapsskolan i Fruängen. Fr v Em Berg, Clara Wahlroth, Lina Larsson

Em Berg, Clara Wahlroth och Lina Larsson har tagit upp problemet med skolmaten med både skolan och Närda. Foto: Johanna Kämpe

Potatisen är torr, eller så överkokt att den är mosig. Flera gånger har pasta som kokats ihop i klumpar serverats. Eller mat som är så kall att den fortfarande är fryst i mitten. Dessutom tar maten ofta slut innan alla elever har fått lunchrast.

– De dagar man inte äter lunch påverkas skolarbetet, säger Clara Wahlroth.

ANNONS

– Vi går till centrum nästan varje dag och köper något där i stället, säger Lina Larsson.

Fel – eller ingen – specialkost

Men det värsta är att det slarvas med specialkost, enligt eleverna. I matsalen finns en tavla där skolmatspersonalen ska skriva upp om maten innehåller allergener, som gluten, mjölk eller ägg.

–  Men det är sällan det står vilka ingredienser det är. De bryr sig inte, säger Clara Wahlroth.

– Vi sa till om det. Då kryssade de i gluten, men sedan stod det kvar i flera dagar, säger Em Berg, som själv är glutenintolerant.

Dålig skolmat på Kunskapsskolan i Fruängen. Fr v Em Berg, Clara Wahlroth, Lina Larsson

Åttondeklassarna Em Berg, Clara Wahlroth och Lina Larsson köper mat i centrum – eller går hungriga. Foto: Johanna Kämpe

Inte heller specialkosten håller måttet.

– Vegetarianer och veganer får samma mat. En gång var det dumplings med ägg i, utan att det stod. Och när ni fick pasta bolognese fick jag kall potatis, säger Em Berg.

Närda har lovat bättring – men inget har hänt

Eleverna har tagit upp problemet både med lärare och rektor, som säger att de gör vad de kan. Em Berg har också ringt direkt till Närda.

– De bad om ursäkt och sa att de skulle prata mer personalen. Men det har inte blivit bättre.

Dålig skolmat på Kunskapsskolan i Fruängen. Fr v Em Berg, Clara Wahlroth, Lina Larsson

Em Berg, Clara Wahlroth och Lina Larsson tycker att det är oacceptabelt att elever går hungriga – och att det blir fel med specialkosten. Foto: Johanna Kämpe

Innan Närda hade Kunskapsskolan Kleins kitchen som matleverantör – men efter att okontrollerat polskt kött serverats i skolan bröts avtalet.

– Kleins var mycket bättre, det var i alla fall ätbart, säger Clara Wahlroth.

– Det är ofta man klagar på skolmaten, men det här är oacceptabelt, säger Em Berg.

Läs svaret från skolan och matleverantören Närda här:

Efter köttskandalen: Skolan sågar nya maten – kopplar in jurister