”Kunskapstidningen” äntligen klar

Josefin Hallgren, på Aspnässkolan med första upplagan av Kunskapstidningen.
Josefin Hallgren, på Aspnässkolan med första upplagan av Kunskapstidningen.
Josefin Hallgren har åkt till skolor i Stockholmsområdet för att få synpunkter från barn.
Josefin Hallgren har åkt till skolor i Stockholmsområdet för att få synpunkter från barn.
Så ser den nya tidningen ut!
Så ser den nya tidningen ut!
Ett uppslag om programmering i skolundervisning.
Ett uppslag om programmering i skolundervisning.
I flera månader har Jakobsbergsbon Josefin Hallgren slitit med en vetenskapstidning riktad till barn. Nu är första numret av ”Kunskapstidningen” klart.

Jakobsbergsbon Josefin Hallgren är ingenjör i grunden, men halkade in på en karriär som forskningskommunikatör, och jobbade med att sprida forskning på ett begripligt och lättläst sätt. Det var där idén först kom till om att göra en vetenskapstidning för barn.

– Jag insåg att det inte fanns någon sån tidning, och eftersom jag tycker det är både roligt att koka ner avancerad forskning, och viktigt att läsa om det, framför allt för barn, bestämde jag mig för att starta en egen. Jag insåg inte alls vilket gigantiskt projekt jag gett mig in på, jag har fått slita rätt hårt, säger Josefin Hallgren.

Hon startar vetenskapstidning för barn

Efter att ha letat finansiärer och samarbetsmöjligheter utan att få napp bestämde sig Josefin Hallgren för att sätta igång och göra tidningens första nummer på egen hand, för att kunna dela ut till barn och för att kunna visa upp för potentiella samarbetspartners. Då fick hon kontakt med två folkhögskolor: Jakobsbergs folkhögskola och Runö folkhögskola, som har kurser i journalistik respektive grafisk design.

– Vi gjorde tidningen tillsammans, som ett skolarbete för studenterna. Jag gjorde en lista med artikelidéer och bokade en del av intervjupersonerna, så studenterna fick färdiga idéer att skriva om. Sedan fick studenterna på Runö folkhögskola göra layouten, säger Josefin Hallgren.

Nu är det första exemplaret av tidningen alltså färdigt. Förutom en intervju med SVT:s Hjärnkontorets programledare Beppe Singer, finns bland annat artiklar om hur GPS och satelliter styr Pokemon Go, om bränder i Hoverbords, och om robotcentrat KomTek.

De senaste veckorna har Josefin Hallgren spenderat på olika skolor i stockholmsområdet där barn fått exemplar av tidningen och kommit med förslag på förbättringar och idéer för framtiden. Josefin Hallgrens förhoppning är nu att hitta sponsorer som vill satsa på tidningen.

– Målet är att få tidningen att betala sig själv, säger Josefin Hallgren.

Just nu planerar hon att starta en crowdfunding-sida för att finansiera tre nya nummer, som hon håller på att planera.

– Jag är väldigt envis, jag tror stenhårt på det här, säger Josefin Hallgren.

Fakta

Vill du veta mer om Kunskapstidningen?

Förutom tidningen finns en hemsida, kunskapstidningen.se, där alla artiklar ligger uppe och där man också kan bläddra i en digital version av tidningen. För föräldrar som är intresserade av hur det går med tidningen finns en Facebooksida under namnet ”Kunskapstidningen”. Vill man ha en fysisk variant av tidningen finns det en hög med gratisexemplar på Jakobsbergs bibliotek.