ANNONS

Kuppen mot Nobelfesten: 140 ska demonstrera

Nätverket demonstrerade utanför Stadshuset 2016, då beslutet om Nobel Center klubbades.
Nätverket demonstrerade utanför Stadshuset 2016, då beslutet om Nobel Center klubbades.
Två evenemang kommer att samsas om uppmärksamheten vid Stadshuset på söndag.
Samtidigt som gästerna anländer till årets Nobelfest anordnas en demonstration vid stadshuset - mot prestigebygget Nobel Center.
ANNONS

Det är Nätverket Bevara Blasieholmen – Flytta Nobel Center som arrangerar demonstrationen. Sammanlagt 140 demonstranter väntas vara på plats vi Stadshusets entré vid klockan 17.45 på söndag – samtidigt som Nobelgästerna anländer till Blå Hallen.

– Det blir en värdig, tyst demonstration. Vi vill visa att kampen går vidare, säger Anders Willborg, en av arrangörerna.

”Ta med pannlampor”

På platsen tillåts inga högtalare. Men demonstranterna har ett annat knep för att stjäla uppmärksamheten från Nobelfestligheterna:

”Uppmaning till alla – ta med pannlampa så att vi syns”, skriver arrangörerna i föreningens facebookgrupp. Gruppen har också skickat brev till flera av Nobelpristagarna, där de beskriver sina ståndpunkter.

– Vårt syfte är inte att förstöra Nobelfesten utan att uppmärksamma folk, gäster och utländska journalister på det är projektet som vi tycker är så dumt. Till och med kungafamiljen är emot det, säger Anders Willborg.

ANNONS

Staden vill bygga

Gruppen har protesterat mot den omstridda bygget av Nobel Center i flera år och det här är andra gången som de arrangerar demonstrationer i samband med Nobelfesten. Att planerna antogs i kommunfullmäktige i april 2016 har inte stoppat dem.

”Vårt mål är att placeringen av Nobel Center till Blasieholmen STOPPAS! Gör rätt, gör om – Bevara Maritima Blasieholmen!”, skriver gruppen.

På onsdag fattar kommunstyrelsen beslut om att skicka vidare ett yttrande om Nobel Center-planerna till mark- och miljödomstolen. I yttrandet skriver Stockholms stad att de bestrider alla överklaganden – och att de anser att bygget bör starta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.