ANNONS

Kuratorn tar med sig sina elever till Kenya

ANNONS

Cattrin Hurtig är kuratorn som efter en resa till Indien häromåret fick en idé. De kulturella skillnaderna hon uppmärksammade, ville hon även låta eleverna hemma på Didaktusgymnasiet i Liljeholmen få uppleva.

Men i stället för Indien har hon startat ett samarbete med en grundskola i Ukunda i Kenya. Till viss del beroende på Ken Ring, den svenska rapparen som driver ett fotbollsprojekt i landet.

Cattrin Hurtigs tanke är att hennes elever, främst från barn- och fritidsprogrammet, ska kunna ha praktik på skolan i Ukunda.

Hon är nu nere på sin första resa till skolan och målet är att skapa relationer med skolan och rektorn.

– På 1 300 elever har de 25 lärare, det är vad vi har på 400 elever. Barnen är allt från 6 till 12 år och kan ändå gå i samma klass. Man har en bok på 20 elever, saknar bänkar och sitter rakt ner på golvet, berättar Cattrin Hurtig.

Hon är först bland sina kollegor att försöka starta praktikplatser utomlands.

– Det som gläder mig mest är att mina elever på det här sättet kan få större förståelse för andra kulturer och hur andra har det. Min skola handlar om att få eleverna att förstå att människor behöver oss, säger hon.

Ken Ring startade sitt fotbollsprojekt 2009 och har sedan dess samlat in gåvor från Sverige inför sina resor till Kenya. Att främja fritidsaktiviteter är en viktig del även för Cattrins resa.

– De spelar utan skor här, men nu har jag med mig en faslig massa fotbollsskor, fotbollar och annat. Jag hoppas kunna åka ned med tio elever nästa år, och året efter utöka till 20 stycken, säger Cattrin, som menar att resan är betydelsefull för eleverna.

ANNONS

– Internationalisering är stort och globalt tänkande viktigt, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.