ANNONS

Kursgård rivs för 66 bostäder

Frälsningsarméns huvudbyggnad från 1920-talet ska rivas och ersättas med ett nytt hus enligt den överklagade detaljplanen.
Frälsningsarméns huvudbyggnad från 1920-talet ska rivas och ersättas med ett nytt hus enligt den överklagade detaljplanen.
66 bostäder ska ersätta Frälsningsarméns gamla kursgård i Dragudden.

Men grannar har överklagat detaljplanen, som skulle innebära att den gamla huvudbyggnaden rivs.
ANNONS

På området ligger nu byggnaderna som Frälsningsarmén tidigare använde som kursgård. Enligt den nya detaljplanen ska byggnaderna rivas och ersättas med rad- och parhus. Totalt skapas 66 bostäder. På tok för många, tycker grannar som har överklagat detaljplanen, som därför inte trätt i laga kraft.

– Man kommer att förstöra utsikten och bebygga den fina åker­ängen, vilket förstör landskapet, säger grannen Erik Bergström.

Åtta privatpersoner, Stadsvallsvägens samfällighetsförening, Stadsvallsvikens bostadsrättsförening samt Torsby samfällighetsförening har överklagat planen till länsstyrelsen.

Flera personer tycker att bebyggelsen ligger för nära lindallén som finns i området och grannar kritiserar att Frälsningsarméns gamla huvudbyggnad har tillåtits förfalla och ska rivas. Enligt en inventering som Torsby havsvik AB har låtit göra saknar byggnaden kulturhistoriskt värde.

– Den är förvanskad, man har bytt ut tak, fönster och balkong. Och så är den i bedrövligt skick, säger vd:n Michael Häll.

Vägföreningarna menar att deras vägar inte kommer att klara den ökade trafiken som följer med nya bostäder.

– Vår vägförening överväger möjligheterna att spärra trafiken från Dragudden för att åka på vår enskilda väg om planen inte ändras, säger Håkan Carlsson, bostadsrättsföreningens ordförande.

När förslaget låg ute på samråd fick kommunen in 20 synpunkter,, som bland annat gäller exploateringens storlek. Men kommunen ändrade bara några detaljer, till exempel förtydligande av strandskyddslinjerna.

– Kommunen har valt att köra sitt eget race och får därför nu räkna med långa överklagandeprocesser, säger Håkan Carlsson.

ANNONS

Erik Bergström är särskilt besviken över Miljöpartiets inställning, med tanke på partiets hjärtefråga.

– Man trodde att de skulle vara lite motsträviga, men det är de som jublar.

MP är glada över projektets miljömässiga ambitioner. Exploatören Torsby Havsvik AB vill återvinna materialet från de befintliga byggnaderna, skapa en bilpool och ordna cykelparkering bland annat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.