ANNONS

Kustbevakningen gör fler kontroller i veckan

För tredje året i rad ökar kustbevakningen sina kontroller under en veckas tid längs Sveriges kust. De riktar framförallt in sig på fartdårar och sjöfyllerister.
ANNONS

Du som tar dig fram till sjöss i dagarna bör kasta ett extra öga på hastighetsmätaren. Kustbevakningen gör nämligen extra kontroller under veckan.

– Det handlar om att öka medvetenheten till sjöss. Vi har extra fokus på fart- och nykterhetskontroller men syftet är också att möta människor ute i skärgården för att informera och prata om vårt uppdrag, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på kustbevakningen.

Det är tredje året i rad som kustbevakningen gör extra kontroller under en veckas tid längs Sveriges kust, och Valdemar Lindekrantz tycker sig se ringar på vattnet.

– Det här är så klart ett arbete som vi gör året runt, men i och med att vi gör extra många kontroller under en vecka blir människor mer medvetna om kustbevakningen och vårt arbete. Vi får en möjlighet att komma ut och möta människor och det i sin tur kan leda till att båtförare inte kör för fort resten av året.

Det allra vanligaste brottet som sker på sjön är fortkörning men Valdemar Lindekrantz poängterar att de allra flesta håller hastigheterna. Sedan lagändringen om en nedre promillegräns infördes 2010 har antalet personer som misstänks för sjöfylleri minskat. Men attityden om att det är okej att ta en öl på sjön lever i viss mån kvar.

– Det är fortfarande mer socialt accepterat att dricka en eller två öl och sätta sig i en båt än det är i en bil, samtidigt som vi ser att den trenden också vänder. Det är färre båtar ute på kvällarna och det är oftare som någon håller sig i nykter i båten när andra dricker.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.