ANNONS

Kustjägare döms för brutalt knivmord

Mordet på Skånegatan.
Här är blodstänket efter kustjägaren och 25-åringens knivbrottning.
Han delade ut 60 knivhugg, åt upp frukosten och åkte till universitetet för att göra en inlämningsuppgift. Nu döms den kustjägarutbildade 23-åringen till 16 års fängelse för det brutala knivmordet på Skånegatan i oktober förra året.
ANNONS

Första polisen på plats förstod direkt att ett brott begåtts. Med pistolen i högra handen och ficklampan i den vänstra  såg han blodstänk på väggar, golv och dörrar i hela lägenheten.

Strax innan hade en 23-årig man, utbildad till kustjägare i finska armén, gått in på Västerorts polisstation och anmält sig själv. Enligt 23-åringen ska han ha blivit hotad till livet och utpressad under en längre tid av det 25-åriga offret som ska ha gått till attack medan 23-åringen åt frukost.

Knivhögg, åt upp frukosten och åkte till skolan

Men i förhör berättar 23-åringen, som är tränad i närstrid, hur han fick fatt i knivhanden och sedan brottades med 25-åringen i tio minuter. Det ska ha lett till de cirka 60 knivhuggen som till slut släckte 25-åringens liv.

Enligt 23-åringen själv åt han sedan upp frukosten och åkte till universitetet för att göra en inlämningsuppgift.

Googlade ”komma undan med mord”

Men analysen av 23-åringens telefon talar emot honom. Redan i juli, alltså tre månader innan mordet, har han följt en tråd på ett nätforum med rubriken ”Hur känns det att döda någon” och googlat ”döda polare”.

Stora avspärrningar på Skånegatan efter det brutala knivmordet. Foto: Stefan Källstigen

Kring tiden för mordet sökte han på ”Behöver döda någon snabbt och smidigt med en kniv” och några timmar innan han anmälde sig själv till polisen sökte han på ”komma undan med mord”.

ANNONS

Osannolik historia

Att 25-åringen skulle ha hotat och utpressat 23-åringen till den grad att han fruktade för sitt liv är osannolikt enligt tingsrätten. Att 23-åringen flera gånger rest hem till sin föräldrar och sedan frivilligt åkt tillbaka talar emot utpressnings-historien tycker rätten.

23-åringen döms till 16 års fängelse efter att tingsrätten gått på åklagarens linje och avfärdat hans påstådda nödvärn.

Förutom mord döms 23-åringen även för innehav av 37,67 gram cannabis.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.