De bor på 25 kvadrat i nya studenthuset

Här finns det hjärterum. Sofia Martinsson och Noomi trivs trots att de bor litet.
Här finns det hjärterum. Sofia Martinsson och Noomi trivs trots att de bor litet.
Sofia Martinsson är en av de studenter som flyttat in i det nya studenthuset i Årstadal.
Med sig har hon dottern Noomi, 1,5 år.
– Vi bor på 25 kvadratmeter. Det fungerar förvånansvärt bra, säger Sofia.

Som Lokaltidningen Mitt i berättat var det i veckan invigning av det nya studenthuset med 172 lägenheter på Golvläggargränd  i Årstadal.

En av de studenter som flyttat in är Sofia Martinsson med sin dotter Noomi, 1,5 år.

– Vi bor på 25 kvadratmeter. Jag hade förstås hoppats på en av de lite större lägenheterna – det finns ju storlekar upp till 33 kvadratmeter – men min kötid räckte inte till, säger Sofia.

Lite orolig i början

I början var hon lite orolig över hur det skulle gå att leva på så liten yta. Om man räknar bort hall och badrum så är lägenheten bara 17 kvadratmeter.

– Men det har faktiskt fungerat superbra. Halva rummet är hennes, med hennes säng och leksaker. Och jag har mina saker på den andra. Vi får även plats med ett litet matbord, berättar Sofia.

Studerar miljö på högskolan

Sofia har läst en termin på miljö- och utvecklingsprogrammet vid Södertörns högskola, och tycker att det fungerar bra att kombinera studierna med livet som förälder. Tidigare bodde hon i en bostadsrätt i Högdalen, men efter en separation med Noomis pappa i höstas sökte hon efter en studentlägenhet.

– Och nu har Noomi fått plats på den nya förskolan Berget här i stadsdelen, säger hon.

Lägenheten i studenthuset är hon nöjd med.

– Det är fräscht och nära till naturen och kommunikationer.

Vad ligger hyran på?

– Jag betalar nästan 6 000 kronor i månaden. En del tycker ”oj, vad dyrt”, men för mig som flyttat runt en hel del är det inga konstigheter. Jag är van.

– Det roliga är att det finns barnvagnsrum, så jag får plats för två vagnar, och spisen går inte att starta utan att trycka in en knapp. Så det är anspassat för barn.

Har du träffat andra studenter i huset som har barn?

– Nej, jag har inte sett någon ännu. Men det kanske kommer.

 

Fakta

Här finns fler nya studentlägenheter i söderort

Fler nybyggda studentlägenheter finns i söderort. I Årsta blev 98 studentbostäder klara i höstas, detsamma gällde för 86 lägenheter vid Älvsjö station.

Stockholmshem som byggt studentbostäderna  i Årstadal börjar i vår att  uppföra 75 studentlägenheter i Gröndal och i sommar startar man ett bygge vid Sockenplan i Enskede.

Källa: Stockholms stad, Stockholmshem, Familjebostäder