ANNONS

Klubbat: stadsdelen växer – köper mark av Solna för en krona

Hagaplan
Det nya torget Hagaplan tar plats i gränslandet mellan Solna och Stockholm, framför Nya Karolinska universitetssjukhuset.
Stadsdelen växer i Hagastaden. Stockholm norpar en bit av Solna när kommungränsen justeras av praktiska skäl.
På måndagskvällen klubbades förslaget igenom av fullmäktige.
ANNONS

Som Mitt i tidigare har rapporterat ska kommungränsen mellan Solna och Stockholm justeras, för att bättre följer kvarterens uppbyggnad när Hagastaden växer fram söder om Nya Karolinska.

Hagaplan

Östra Eugeniavägen, mellan Hälsingegatan och Bellmansterrassen, och Hagaplan flyttas från Solna och hamnar istället i Stockholms stad. Områdets yta motsvarar ungefär en och en halv fullstor fotbollsplan. Bild: Stockholms stad

Mark för en krona

Marken inom Norrtullsområdet som i dag ägs av Solna överlåtes till Stockholm för en krona, mot att Stockholm genomför och betalar notan för flytt av Uppsalavägen och övrig bebyggelse inom området. Rent praktiskt innebär den nya gränsen till exempel att Norrmalms stadsdelsnämnd blir ansvarig för skötseln av blom- och buskplanteringar på Hagaplan och Eugeniavägen.

Gränsdragningen godkändes i exploateringsnämnden i Stockholm stad strax före jul 2016. På måndagskvällen klubbade fullmäktige i Stockholm detaljplanen för området.

Bygget väntas  dra i gång tidigast 2022.