Allt du behöver veta inför kvällens valborgsfirande i Sollentuna

Valborg i Stockholm 2019 firas med majbrasa och körsång.
Ingen av Sollentunas fyra valborgseldar har ställts in.
✔ Ingen av Sollentunas fyra majbrasor har blåsts av. ✔ Blir det eldningsförbud så ställs de dock in. ✔ Firande blir det ändå – med eller utan eld. ✔ Hopp om lätt regn i eftermiddag – och en klar kväll.

– Vi har professionella brandslangar, vi bevattnar, och vi har en lagom stor hög. Dessutom är brasan ganska långt från bebyggelse. Så vi känner oss trygga med det hela och kommer att tända elden förutsatt att det inte blir eldningsförbud, säger Kjell Ericson, ordförande i Gillberga byalag som ordnar valborgsfirandet i Rotebro.

Också Viby Basket som anordnar firandet i Viby, Sollentuna Södra Scoutkår som fixar valborg i Tegelhagen, och Sollentuna VK som arrangerar firandet på Edsvik planerar att ha majbrasa, även om det definitiva beslutet kan komma att tas sent.

”Nu väntar vi på regnet som ska komma”

– Vi har haft kontakt med räddningstjänsten och de ska komma och ta en titt en gång till, men vi har inte fått några nya förhållningsorder. Planen är att vi ska ha eld, men vi kan vänta ända tills brasan ska tändas vid 21.30 innan vi bestämbar oss. Nu väntar vi på regnet som ska komma i eftermiddag, säger Hanna Lekås, ordförande i Sollentuna Södra Scoutkår.

Firande blir det – även om brasan skulle utebli

Skulle elden mot förmodan ställas in i sista stund så kommer firandet i övrigt att genomföras som planerat – det meddelar alla fyra arangörerna.

– Eld är jättemysigt men det är bara en liten del av vårt firande som börjar redan vid 18-tiden, säger Hanna Lekås.

Flera av arrangörerna hoppas alltså på regn, helst under eftermiddagen förstås. Och kanske får de som de önskar. Enligt SMHI:s senaste prognos ska det komma ett lätt regn vid 17-tiden, medan det klarnar upp redan vid klockan 18.