Kvar i butiken när rånarna tände på

Rånarna stal för tusentals kronor och satte sedan eld på butiken, när Riad Zayfoun fortfarande var kvar där inne.
Rånarna stal för tusentals kronor och satte sedan eld på butiken, när Riad Zayfoun fortfarande var kvar där inne.
Under pistolhot rånade maskerade män Riad Zayfouns butik. Sedan tände de eld på lokalen – när han fortfarande var kvar.

På tre veckor har tre ­butiksägare hotats och rånats av maskerade män i Järvaområdet.

­”Jag överlever inte en gång till”.

Det var butiksägaren Riad Zayfouns enda tanke när han såg två maskerade män komma stormande emot honom i hans butik i Hjulsta.

Med en pistol riktad mot sitt huvud knuffades han in på lagret. Männen stal cigaretter, telefonkort och kontanter för tusentals kronor. Riad Zayfoun såg sedan på övervakningskamerans monitor i ute på lagret hur rånarna var på väg att lämna butiken och trodde att det värsta var över.

Han hade fel.

Plötsligt vände en av rånarna om och kastade en flaska med brandfarlig vätska på golvet i dörröppningen till lagret. Lågorna steg och vägen ut blockerades. Men det fanns en bakdörr.

– Jag trodde att jag skulle dö, men tog mig ut till slut, säger Riad Zayfoun.

Han uppskattar att gärnings­männen var mellan 15 och 17 år. Händelsen är rubricerad som grovt rån, och det var inte första gången han drabbades. På mindre än ett år har han rånats två gånger. Tidigare har han misshandlats med svärd och baseballträn i samband med ett rån.

Två veckor efter rånet i Riad Zayfouns butik, den 3 september, slog två beväpnade personer till mot en butik med växlingskontor i Akalla. Samma vecka drabbades även ett växlingskontor i Husby.

I alla tre fallen var det två gärningsmän som hotade personalen med pistolliknande föremål. I Husby skadade en av rånarna också en anställd med en yxa.

– Vi undersöker om brotten hör ihop och om det kan vara samma gärningsmän, säger Johan Rydwik, förundersökningsledare vid Västerortspolisen.

Hittills i år har fyra rån mot butiker inträffat i Rinkeby-Kista och fyra i Spånga-Tensta stadsdel.

Under hösten 2015 ska fler butiker etablera sig i Järvaområdet, bland annat i Rinkeby i samband med att Rinkebystråket byggs om.

Hur ska säkerheten för butiksägarna garanteras?

– Ansvaret ligger främst på butiksägarna själva att göra det mindre attraktivt för rånare att slå till, genom att till exempel ha tidlås på kassaskåp, säger Per Granhällen, brottsförebyggande säkerhetsstrateg i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Han menar dock att det är viktigt att planera in säkerheten i byggplaner, som till exempel att bygga för att undvika smash and-grab-rån, då bilar körs in i buti-ker.

Riad Zayfoun tror inte han kommer att kunna öppna sin verksamhet igen. Butiken köpte han för familjens sista besparingar efter att de flytt från Syrien. Eftersom han har ett arbetstillstånd för att få vara kvar i landet och nu inte kan arbeta, är framtiden oviss.

– Det känns som att mitt hjärta ska stanna, säger han.

Jag trodde att jag skulle dö, men tog mig till slut ut.

Fakta

Antal butiksrån i området

Rinkeby-Kista: Hittills i år (tom 5 september) har fyra butiker rånats. Tidigare år har siffran landat på 17 (2012), 16 (2011) och 13 (2010).

Spånga-Tensta: Hittills i år (tom 5 september) har fyra butiker rånats. Tidigare år har siffran landat på 7 (2012), 12 (2011) och 9 (2010).Källa: Polisen