ANNONS

Tog kvarglömd påse med sängkläder – döms

Kvinnan tog med sig en påse nyinköpta sängkläder som någon annan glömt.
Kvinnan tog med sig en påse nyinköpta sängkläder som någon annan glömt.
Den som fann det vann det. Eller? Vad gäller egentligen för den som tar något som den hittar?
Det fick en Värmdökvinna lära sig på det hårda sättet efter att hon plockat med sig en påse nyinköpta sängkläder som någon glömt kvar på Systembolaget i Mölnvik.
ANNONS

Sängkläderna hade köpts bara dryga tio minuter innan och tagits med in på Systembolaget där de kvarglömts i ett hörn. Under den korta tiden hade Värmdökvinnan upptäckt påsen och helt sonika tagit med den ut från butiken. Efter en stund kom ägaren till påsen tillbaka och bad personalen titta på övervakningskamerorna för att se vart den hade tagit vägen.

LÄS OCKSÅ: Bussterminal i Slussen verklighet

Brottet ger normalt fängelse

När det blev uppenbart vad som hade hänt kontaktade personalen polisen som plockade in kvinnan till förhör. Hon uppgav att hon handlat rent impulsivt och knappt kommit ihåg att hon tagit påsen. Det gav upphov till en diskussion i Nacka tingsrätt, som till slut valde att döma kvinnan för stöld. Vanligtvis ger brottet fängelse men då kvinnan tidigare är ostraffad och har socialt ordnade förhållanden blev straffet böter.

LÄS OCKSÅ: Säsongen över för Värmdö IF

Kvarglömda saker tillhör ägaren

Svaret på påståendet ”den som fann det vann det” kommer här:

”Vad gäller frågan om tagandet varit olovligt konstaterar tingsrätten att även ett kvarglömt objekt anses vara i ägarens besittning om ägaren vet var han ska söka det. Först om ägaren har förlorat kontrollen över objektet, genom att inte veta vart det befinner sig, kan det anses övergivet eller borttappat”.  

Glasklart!