ANNONS

Kvarliggande båtvrak skapar problem

Båtvrak i innerstan.
Båtvrak i innerstan.
Att forsla bort dumpade bilar har blivit lättare.

Skrotfärdiga skepp däremot är svårare att få bärga bort, vilket skapar problem.
ANNONS

Runt om i länet finns det många övergivna båtar som ligger och skräpar. Trots att flera röster har höjts om ett obligatoriskt båtregister för att komma tillrätta med problemen har ingenting gjorts från politiskt håll, det uppger Sverige Radio P4.

En av dem som skulle vilja se ett sådant register är Maria Rindstam. Hon jobbar med att skrota båtar på Muskö och menar på att det finns flera olika problem med de övergivna båtarna.

– Det är inte bra för miljön, det är inte snyggt att en båt ligger övergiven och i slutänden blir det ett ekonomiskt problem också, säger hon till P4

Trots att till exempel Naturvårdsverket, Sjöpolisen och Håll Sverig flera gånger har föreslagit ett det borde införas ett båtregister så har ingenting hänt.

Enligt Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, finns det inte några sådana planer för tillfället, med det ska finnas andra åtgärder på förslag.

– I regeringskansliet bereder man möjligheten att via en regeländring ge antingen kommuner eller någon annan rätt att flytta på de här skrotbåtarna, säger hon till P4.

Hennes partikollega Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad, ser positivt på ett båtregister samtidigt som hon också menar att andra lagändringar kan behövas.

– Jag tror att ett register är en av lösningarna på problemet men vi tror också att det kan behövas andra ändringar i lagstiftningen. Till exempel att det blir lättare för kommunen att forsla bort en båt, säger hon till P4.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.