Kvarnbyggare söker finansiärer

Det var inte bara Väsby kvarn som brann våren 2008. Runt samma tid brann flera byggnader i Vallentuna, men ingen dömdes för dåden.
Det var inte bara Väsby kvarn som brann våren 2008. Runt samma tid brann flera byggnader i Vallentuna, men ingen dömdes för dåden.
Kan Väsby kvarn återigen bli Vallentunas signum?

Nu erbjuder sig invånarna att hjälpa till med att bygga upp kvarnen.

En nationell kvarngrupp vill även skänka en kvarnsten. Det enda som saknas är en finansiär som kan betala för landmärket.

För sju år sedan totalförstördes Väsby kvarn i en brand som lämnade invånarna i chock.

Kvarnen var helt nyrenoverad och politikerna inrättade snabbt en insamlingsfond för att återställa det kulturhistoriska minnet.

Återuppbyggnaden visade sig dock vara för dyr och planen lades på is. Men kvarnen är inte glömd.

Nu erbjuder sig invånarna att själva hjälpa till att bygga upp kvarnen. Diskussionen tog nyligen fart i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Vallentuna…” där Vallentunabördige Björn Almén erbjöd sig att åka till kommunen för att hjälpa till med bygget.

– Det är helt absurt att kommunen inte satsat pengar på detta. Jag kan snickra om någon annan hjälper till med ritningar och tillstånd, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Hans kompis Henrik Eklund hjälper också gärna till med bygget.

– Absolut. Det behöver inte vara en fungerande kvarn, man kanske kan ha ett kafé där, föreslår Henrik Eklund.

De är inte ensamma om att vilja återställa Vallentunas siluett.

Hembygdsföreningens ordförande Jan Wirstad ser gärna att kvarnen återuppbyggs, förslagsvis med ett intilliggande Naturum.

– Det skulle höja kvaliteten på hela platsen, med ett Naturum kopplat till runriket. Men att bygga upp kvarnen är väldigt dyrt. Det kan vara så att det går att köpa innehåll från andra gamla kvarnar i Sverige, så blir det billigare, säger Jan Wirstad.

Och visst är det så. Lennart Svahn är kontaktperson för den kvarngrupp som tillhör förbundet Sveriges småbrukare. Han är säker på att Vallentuna kan få en kvarnsten från någon annan kvarn i Sverige, kanske utan kostnad förutsatt att stenen hämtas.

– Ja visst, det är guld värt att bevara gamla kvarnar. Vi måste bara veta vilken storlek det ska vara på stenen så att vi kan börja leta, säger Lennart Svahn.

Men en ny kvarn kostar som sagt pengar. Minst fyra miljoner kronor, beräknades återuppbyggnaden av bara skalet att kosta när kommunen kontaktade ett företag för några år sedan.

Sedan dess har inte kommunen varit beredd att betala.

– Jag blir lycklig om kvarnen kan byggas upp. Men hembygdsföreningen kan inte betala och jag har svårt att tro att vi får skatte­pengar till det, säger politikern Lars-Bertil Ohlsson (KD), även medlem i hembygdsföreningen.

Fakta

Rykten om stöd från Abba avfärdas

På 1970-talet bodde sångarna i Abba i Dragonvreten, Vallentuna. Ett rykte gör gällande att någon av Abborna sagt sig vara villig att betala för att Vallentunas landmärke ska återuppstå.

Men det ryktet verkar inte stämma. Carina Enberg, vd-assistent på Mono music, säger att ingen där känner till uppgifterna. Hon före­träder alla Abbor utom Agneta Fältskog. ”Det ryktet har inte nått oss. Vi känner inte till det”, säger Carina Enberg.