ANNONS

Kvarnen ska rivas – och byggas upp igen

Den tidigare havrekvarnen med anor från 1800-talet har ägts av Kooperativa förbundet men har sedan decennier spelat ut sin industriella roll och står i dag tom.
Den tidigare havrekvarnen med anor från 1800-talet har ägts av Kooperativa förbundet men har sedan decennier spelat ut sin industriella roll och står i dag tom.
Peter Saers tror inte på idén att riva och bygga upp kvarnen igen. ”Byggnadsminnesvärdet försvinner”, säger han.
Peter Saers tror inte på idén att riva och bygga upp kvarnen igen. ”Byggnadsminnesvärdet försvinner”, säger han.
”Just den här byggnaden tycker jag inte behöver bevaras. Annars är jag för att bevara gamla byggnader”, säger Per Romin.
”Just den här byggnaden tycker jag inte behöver bevaras. Annars är jag för att bevara gamla byggnader”, säger Per Romin.
Havrekvarnen i sin glans dagar.
Havrekvarnen i sin glans dagar.
Först byggnadsminne, sedan rivning, så återuppbyggnad. Den tidigare havrekvarnen på Kvarnholmen ska få nytt liv, kanske som kontors- eller butikslokal. Andra ser helst att den 2 000 kvadratmeter stora betongkolossen försvinner.
ANNONS

Snålblåsten viner mellan bostadshusen och den gamla havrekvarnen på Kvarngränd. Här går en nybyggd trea på drygt sex miljoner framgår av en mäklarlapp.

Den uttjänta och övergivna kvarnen verkar däremot inte göra någon lycklig, i alla fall ingen av dem som Mitt i träffar.

– Det verkar märkligt, säger en man när han får höra att den 2 000 kvadratmeter stora och uttjänta kvarnen som tidigare i år förklarats som byggnadsminne ska rivas och byggas upp igen.

– Den är helt onödig, de har redan rivit bort det bästa här. De har förstört hela Kvarnholmen, säger mannen och pekar.

– Där borta har de tagit bort flera ekar i den rivningsvåg som svept fram.

Peter Saers bor granne med den sedan decennier igenbommade kvarnen. Inte heller han tror på länsstyrelsens, kommunens och fastighetsägaren Kuabs idé att riva kvarnen och bygga upp en helt ny.

– Byggnadsminnesvärdet försvinner. Det är kört, säger han.

Per Romin, musiker och också han bosatt på Kvarnholmen, vill också riva:

– Det är inte direkt vackert. Just den här byggnaden tycker jag inte behöver bevaras. Den är inte direkt 1800-tal utan funkis och sånt finns det mycket av.

ANNONS

Tidigare har kvarnen varit belagd med rivningsförbud. Men i april ändrade kommunen detaljplanen så att rivning nu är tillåtet.

Som Mitt i tidigare har skrivit har kvarnen liksom radhus, en disponentvilla och en kontorsbyggnad här på Kvarnholmen förklarats som byggnadsminnen.

– Byggnaderna har ett stort arkitektoniskt värde. Det är kombinationen modernt uttryck och brukssamhälle som gör byggnaderna intressanta. Det är en viktig miljö i svenska industri- och arkitekturhistorien, säger Eva Dahlström Rittsel, antikvarie vid länsstyrelsen.

Men kvarnen är i uselt skick:

– Havrekvarnen har legat för fäfot flera decennier. Mycket av innandömet är sönderslaget och trasigt.

Nacka kommun har enligt Maria Legars, kommunantikvarie, haft alternativen att tillåta en rivning och bygga upp kvarnen igen, eller att tillåta en renovering.

Beslutet i april blev att tillåta en rivning och bygga upp igen. Undersökningar har visat att det annars krävs både brandsäkerhetsåtgärder och reparationer som skulle förta kvarnens ursprungliga uttryck.

Att riva en byggnadsminnesförklarad byggnad och sedan bygga upp den igen är ovanligt.

– Väldigt ovanligt, mig veterligen har det aldrig hänt, åtminstone inte i Nacka, säger Maria Legars.

Enligt Anna Hjalmarsson, pressansvarig hos fastighetsägaren Kuab, utreds nu hur arbetet ska gå till.

Enligt Marie Legars har kommunen bestämt att de silorör som står i anslutning till betongbyggnaden ska stå kvar, de är i så pass bra skick. Likaså ska bland annat en spiraltrappa i kvarnen bevaras, liksom kvarnens fönster som ska renoveras.

Ytterväggarna måste däremot rivas.

– Armeringsjärnen har rostat, betongen har sprickbildningar, säger Marie Legars.

Vad kostar allt det här?

– Det blir en betydande kostnad.

Miljonbelopp?

– Jag vågar inte säga, mer än betydande kostnad.

Vad den nybyggda kvarnen ska innehålla är oklart.

– Det enda som är klart än så länge är att det inte blir bostäder utan någon form av verksamhet, säger Anna Hjalmarsson.

Enligt Eva Dahlström Rittsel på länsstyrelsen är det upp till Kuab att bestämma hur fort arbetet med att riva och återuppbygga kvarnen ska ta, länsstyrelsen har inga krav.

– Nej, det har vi inte. Det krav vi har är att kvarnen inte får förfalla. Om fastighetsägaren inte gör något alls då påtalar vi det, säger Eva Dahlström Rittsel.

Närmast väntar länsstyrelsen in en rapport från Kuab.

– Vi vill ha en detaljerad beskrivning om hur arbetet ska gå till, vi vill försäkra oss om att kvarnen ser ut som i sin glans dagar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.