Efter Kvarnvallen – sopkaoset i Björkeby

Björkeby återvinningsstation efter nyår.
Björkeby återvinningsstation efter nyår.
Björkeby återvinningsstation efter nyår.
Björkeby återvinningsstation efter nyår.
Björkeby återvinningsstation efter nyår.
Björkeby återvinningsstation efter nyår.
Bild från annandagarna.
Bild från annandagarna.
Efter nyår.
Efter nyår.
Förra året beslutades att Kvarnvallens återvinningsstation skulle stängas efter stora problem med nedskräpning. Nu verkar problemen ha flyttat till Björkeby, där någon dumpat möbler och containrar är överfulla.
– Vi bor ju här och har barn som går i skolan, och vi ska vara granne med den här skiten och råttorna, säger Gisela Brieger som försökt slänga sina sopor.

Överfulla containrar, möbler och skräp på marken – så beskriver de boende situationen vid Björkeby återvinningsstation. Utöver det stora trycket med återvinning kring jul och nyår har någon till synes dumpat ett helt bohag vid stationen.

– Så hemskt som det ser ut idag har det nog aldrig varit. Det ligger möbler och springer råttor överallt, säger Gisela Brieger som är en av många boende i närheten som hört av sig om problemet.

Hon förstår att det kan vara mycket att göra just nu, men undrar vem som tar ansvar för de boendes situation. Dessutom ligger Björkebyskolan bara ett stenkast bort.

– Vi bor ju här och har barn som går i skolan, och vi ska vara granne med den här skiten och råttorna, säger Gisela Brieger.

Samma problem som på Kvarnvallen

I april förra året stängdes Kvarnvallens återvinningsstation efter återkommande problem med dumpning och skräp kring stationen. Nu verkar det som att skräpet flyttat till Björkeby.

– Det är samma problematik som vi hade tidigare på Kvarnvallen. När man dumpar så mycket går det inte att tömma containrarna förrän man fått bort grejerna. Det är ju ett helt fordonslass som dumpats där. Det måste man ha dit ett specialfordon för, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen.

”Det är ett miljöbrott”

Enligt Annika Ahlberg fick man i fallet Kvarnvallen också reda på att en person utannonserat tjänster på nätet om att ta hand om folks skräp, och sedan bara dumpat allt vid återvinningsstationen. Saken polisanmäldes också, men har så vitt FTI känner till inte lett till någon dom.

– Det är ett miljöbrott att göra som man gjort på Björkebyparkeringen. Bara att ställa en kasse utanför behållaren är nedskräpning och det här är definitivt det. Det här ska ju till en bemannad återvinningscentral, säger Annika Ahlberg.

Vad ska man göra som boende?

– Det första är att kontakta oss och tala om att det är problem. Är man sedan missnöjd med vårt sätt att hantera det, är det kommunens miljökontor man ska kontakta.

Ett eskalerande problem

Enligt Annika Ahlbom har problemen med dumpning eskalerat de senaste åren. Järfälla och Stockholm växer, men återvinningscentralerna blir inte fler i samma takt.

– Där kan jag säga att Järfälla är bra mycket bättre än Stockholm. I Järfälla har vi en dialog med kommunen om nya platser, när nya områden detaljplaneras. Men i Stockholm finns inget sånt arbete i princip, säger Annika Ahlbom.

Fakta

Vem ansvarar för skräpet?

FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, är ett ideellt företag som ägs av svenskt näringsliv. Enligt förordningar från EU och Sverige är det den som sätter ut en förpackning på marknaden som har ansvar för att den samlas in. Därför har flera svenska företag gått samman och skapat FTI som bygger och sköter om återvinningsstationer för förpackningar.

FTI arbetar ofta tillsammans med kommuner för att hitta platser att ställa återvinningsstationer på, och kommunens miljöenhet har tillsynsansvar – men det är inte kommunen som är ansvarig för återvinningen.

På FTI:s hemsida kan du hitta din återvinningsstation och se när den senast tömts, för att försäkra dig om att det finns plats för ditt skräp innan du går dit.

Källa: FTI