Nytt kvarter planeras vid Hammarbyhöjdens IP

Här planers ett nytt kvarter med 400 lägenheter, skola och idrottsplats.
Här planers ett nytt kvarter med 400 lägenheter, skola och idrottsplats.
400 lägenheter, en ny idrottsplats, skolor och garage planeras i ett helt nytt kvarter mellan Hammarbyhöjden och Björkhagen. Den 12 oktober fattar exploateringsnämnden beslut om markanvisningar.

150 hyresrätter och 250 bostadsrätter föreslås byggas i skogen norr om korsningen mellan Finn Malmgrens väg och Ulricehamnsvägen. I området planers även en grundskola och en förskola.

Markanvisningarna för bostäder ska enligt förslaget ges till flera olika bolag: Einar Mattsson, Stena Fastigheter, Folkhem Trä AB och Borätt AB.

För att kunna bygga i området måste man riva förskolan Sjöfararen. Tanken är att den ska ersättas med en ny förskola i den södra delen av parken Galgbacken i Hammarbyhöjden. I området planeras även en ny grundskola.

– Grundskolan ska vara för 1200 elever, den ska även ha en egen gymnastikhall, säger Miroslav Vujicic, handläggare på exploateringskontoret.

För att kunna bygga i området måste man även flytta Hammarbyhöjdens idrottsplats. Den ska dock inte försvinna utan planen är att anlägga en ny idrottsplats i området. För att de som flyttar in ska ha någonstans att ställa sina bilar kommer man att bygga ett gemensamt parkeringsgarage under idrottsplatsen.

Bygget är en del i stadens mål att koppla samman Hammarbyhöjden med Hammarby sjöstad. Bygget beräknas starta 2021 och de de första inflyttningarna beräknas ske 2023.