Kvarterskrog värd en omväg

Marco’s. En liten pärla i Röda bergen. Menyn har något för alla och dessutom prisvärda rätter för barn.
Marco’s. En liten pärla i Röda bergen. Menyn har något för alla och dessutom prisvärda rätter för barn.

Gourmé och Gourmand upptäckte en liten pärla till krog i somras. Ett stenkast från Torsgatans brus, vid Röda bergen, ligger sedan i januari Restaurang Marco’s, i hörnet där det tidigare varit pizzeria eller kinakrog, de minns inte riktigt.

Här fanns det bord lediga och de fick in var sin perfekt tillagad torsk (295 kronor) med örtpotatispuré toppad med ragu på smörstekt svamp i vitlök och strimlad tomat. På det vispat citrongravat smör. Då var det sommarvarmt och de satt på uteserveringen och njöt.

När de återvänder några veckor senare är det kyligare och de väljer att sitta inne i den mysiga lokalen med öppet kök, vackra bågformade fönster och vardagsrumstrevlig inredning. Även denna gång är restaurangen bara halvfull.

– Konstigt. Menyn har ju något för alla, och dessutom prisvärda rätter för barn. Kanske är en del rätter på à la carten väl dyra för att folk som bor i området ska slinka in för en middag? Men det finns ju varmrätter för en mindre peng också, funderar Gourmand.

Torsken finns inte kvar på menyn. Inte heller den pilgrimsmusselceviche (135 kronor) de åt till förrätt sist, och det är lika bra, lite slemmig som den var.

Nu har de beställt rosépeppargravad oxfilécarpaccio (125 kronor) till förrätt, som serveras med rökinlagda rödbetor, parmesancréme och rostade pinjenötter.

Flortunna men smakrika skivor som gifter sig väl med tillbehören.

På menyn finns även minipizzor (39 kronor styck) för den som vill ha en munsbit till förrätt.

Ett stort middagssällskap med barn smörjer kråset vid ett långbord, men annars är det herrarna som får den trevliga servisens uppmärksamhet. Nu kommer de in med varmrätterna.

Gourmé som efter sommarens excesser försöker sig på en slankare linje har valt mellan kräftsallad med gravad gurka, ägg och basilikacréme (185 kronor) och grillad rödingfilé (295 kronor).

Det blir röding, och det är nog tur, för han hade knappast blivit mätt på den vackra, men inte särskilt stora, salladen. Rödingen är smakrik och har samma tillbehör som torsken han åt sist. Mycket gott.

– Här finns faktiskt en helt vegansk rätt på menyn också, ”Vegan Delight”, med tryffelpolenta, savoykål, bakade tomater, spenat och friterad morotsspaghetti för 165 kronor. Och i menyn står det om rätterna är laktos- och glutenfria. Det är bra, säger han.

Men Gourmand är inte vegan och väljer i stället grillad flankstek med bearnaisesmör, rödvinssås och hemgjorda pommes (210 kronor). Mycket kött, saftigt och smakrikt kött, men väl hårt friterade pommes, tycker han.

Dags för dessert. Kladdkaka med vispad grädde och höstens bär (75 kronor) är en kakaostinn mäktig kaka med bären tillagade med lagom mycket socker så att syrligheten finns kvar.

En klassisk tiramisù (65 kronor)serveras i en glasburk och är saftig med sting av mandellikör.

När herrarna promenerar ner till S:t Eriksplan konstaterar de att det inte alls är långt. Och att den mysiga kvarterskrogen är väl värd den lilla omvägen.

Fakta
Fakta

Namn:

Fakta

Marco’s

Adress:

Fakta

Kök: Svensk-italienskt.

Miljö: Vackra fönster och vardagsrumsmysig inredning.

Vegetariskt: Ja, och veganskt också.

Pris: Varmrätter: 165-295 kronor.