ANNONS

Kvinna åtalas för att ha skållat sin sambo

En kvinna har åtalats för att ha hällt het vätska över sin sovande sambo på Kungsholmen.

Mannen fick svåra brännskador.
ANNONS

Det var i slutet av juni som ett par på Kungsholmen gick på krogrunda. Under kvällen träffade de två kompisar och när krogen stängde gick alla fyra hem till paret för att ha efterfest, enligt polisens förundersökning.

Så småningom gick kompisarna hem och mannen lade sig för att sova i soffan.

Strax efter klockan fem på morgonen vaknade mannen, enligt förundersökningen, av att det kändes som om hans sambo ströp honom. Han grabbade då tag i sin mobiltelefon och sina nycklar och rusade ut på gården för att ringa polis och ambulans.

Ambulanspersonal kom konstaterade att mannen hade svåra brännskador på huvudet och överkroppen. När polisen strax därpå gick in i lägenheten fann de mannens sambo i köket och grep henne, misstänkt för att ha hällt hett vatten eller olja över mannen.

Mannen vårdades i flera veckor för mycket omfattande brännskador. Att han först uppfattade det som att hans sambo ströp honom kan ha varit en reaktion på att han plötsligt fick het vätska över sig.

Förra veckan hölls rättegången mot kvinnan. Hon åtalades för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Något motiv har inte framkommit, men enligt flera vittnen blev kvinnan ofta aggressiv när hon drack alkohol. Vittnen har också sett hur kvinnan vid tidigare tillfällen attackerat sin sambo fysiskt.

Rättegången är nu avslutad och enligt tingsrätten finns övertygande bevisning mot kvinnan. Hon kommer därför att fällas för antingen mordförsök eller synnerligen grov misshandel, men ska först genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Kammaråklagare Alexandra Bopp är nöjd med tingsrättens besked.

– Jag har, förutsatt att hon kan dömas till fängelse, yrkat på att hon döms till åtta års fängelse för försök till mord.

ANNONS

Hur vanligt är det att någon häller het vätska över någon annan?

– Jag har ingen statistik, men kan inte minnas att jag sett något liknande tidigare.

Kvinnan nekar till brottet, enligt hennes advokat Frida Wallin.

– Hon vet inte vad som har hänt och säger att hon inte var där när det hände, säger hon.

Fakta

Utredningen får ta högst fyra veckor

En rättspsykiatrisk utredning ska ta reda på om en åtalad har en allvarlig psykisk störning eller inte.

Undersökningen får ta högst fyra veckor.

Den åtalade undersöks av ett team bestående av en rättspsykiater, en psykolog, en kurator och representanter för vårdpersonalen.

Teamet samtalar med den åtalade, går igenom sjukhistorien, gör psykologiska test, kartlägger levnadsomständigheter och observerar den åtalades beteende.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.