ANNONS

Kvinna dog när larm var trasigt

Trygghetslarmet på Sjödalens äldreboende fungerade inte. En kvinna dog när hon satte i halsen medan hon åt jullunch med sin dotter.
ANNONS

Julfirandet fick ett tragiskt slut på Sjödalens äldreboende i Huddinge. På julafton åt en kvinna som bodde på äldreboendet lunch med sin dotter när hon plötsligt satte i halsen. Dottern tryckte på trygghetslarmet och ringde därefter 112 efter ambulans.

Efter några minuter kom en grupp ur personalen som gick ronden förbi i korridoren och ungefär samtidigt kom också ambulansen.

Den första reaktionen var att man reagerat snabbt på larmet, men det visade sig att signaler från trygghetslarmet aldrig gått fram. Personalen passerade av en ren slump. Trots räddningsinsatserna gick det inte att rädda livet på den äldre kvinnan. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts till Socialstyrelsen.

– Det visade sig att ett fel hade uppstått på själva tryckplattan på larmet, berättar Anna Werner, sektionschef inom äldreomsorgen i Huddinge kommun.

Hon har själv arbetat inom äldreomsorgen sedan slutet av 1980-talet och aldrig varit med om något liknande.

– Precis som larmet säger till när batteriet börjar ta slut tog jag för givet att det sa till också vid andra fel, säger Anna Werner.

Hur och när felet uppstod är oklart, men alla larm testas minst tre gånger i veckan, och bör ha testats så sent som dagen före enligt de rutiner som finns. En utredning bör kunna ge svar på den frågan.

Det är också oklart om kvinnans liv hade kunnat räddas om larmet verkligen fungerat. Enligt Anna Werner är tiden som händelseförloppet tog en av de frågor som en kommande utredning bör titta på.

Trygghetslarmet fungerade inte.arkivbild

ANNONS