Kvinna dömd efter brutala guldrån

Kvinnan döms mot sitt nekande.
Kvinnan döms mot sitt nekande.
En kvinna döms för flera rån i Stockholmsområdet, bland annat mot smyckesbutiker i Gamla stan och Vasastan. Hon riktade in sig på ensamma kvinnor och får nu fem års fängelse.

Rånen inträffade från november ifjol och fram till slutet av maj i år. Flera begicks med våld eller hot, framgår av domen i Stockholms tingsrätt.

Vid ett tillfälle gick kvinnan in i en smyckesbutik i Gamla stan där hon hotade den kvinnliga expediten att ta fram kniven om hon inte öppnade kassan. Offret slogs i bröstet och flydde ut ur butiken. Då följde kvinnan, som länsat kassan på drygt 1 600 kronor, efter och knuffade henne bakifrån.

Vid nästa butiksrån i Vasastan blev bytet guldringar värda 70 000 kronor. Rånaren bad först att få prova ringar ett antal ringar. Med ringarna kvar på fingrarna var hon sedan på väg att lämna butiken, men i ett försök att stoppa henne grep expediten tag i hennes arm. Då blev rånaren aggressiv. Hon tog strupgrepp på expediten och vräkte ned henne på golvet. Hon dunkade hennes huvud mot golvet, och stampade henne på huvud och kropp.

Vid ett tredje tillfälle följde kvinnan efter ett offer hem till hennes lägenhet på Södermalm. Med förevändningen att låna en mobilladdare tog hon sig in i bostaden och tvingade offret att lämna ifrån sig mobil och dator. Men hon nöjde sig inte där. Under dödshot tvingades offret att gå till en bankomat och ta ut 15 000 kronor i kontanter åt henne.

Ett fjärde offer råkade ut för samma sak, och gjorde under hot uttag på 3 000 kronor åt rånaren.

Hon döms nu till fem års fängelse. I bevisningen finns bilder på kvinnan och hennes hund som kameror fångat i närheten av brottsplatserna. Kvinnan nekar dock till det mesta.

Tingsrätten skriver i domen att man ser med stort allvar på brottsligheten, bland annat då rånen uteslutande riktat sig mot kvinnor som varit ensamma vid tillfällena.

Farstabon ska betala skadestånd på cirka 11 000-25 000 kronor till offren. De har, utöver i vissa fall fysiska skador, uppgett att de känner ångest och fått sömnproblem efter rånen.