Kvinna dömd för terror mot familj

Under 20 månaders tid ringde den äldre kvinnan och skällde på familjen i Öster­åker. Nu har tingsrätten dömt kvinnan, som bedöms må dåligt, till böter för ofredande.

En kvinna i 50-årsåldern i Västsverige dömdes av Attunda tingsrätt för att under mer än ett och ett halvt års tid ha utsatt en tidigare skolkamrat i Österåker och hennes familj för telefonterror. Av domen framgår att samtalen troligtvis började långt tidigare.

Kvinnan ringde upp familjen i Österåker på kvällar och nätter, ibland många gånger under samma vecka och skällde och sa otrevliga saker. Bland annat anklagade hon den tidigare skolkamraten för att vara en djävul och sjuk människa och anklagelserna framfördes oavbrutet med hög röst. Kvinnan pratade även med andra medlemmar i familjen.

Under perioder kunde telefonsamtalen upphöra helt för att sedan återkomma igen. Det hela gick så långt att familjen ofta fick lägga av luren för att kunna sova.

Tingsrätten dömde kvinnan för ofredande för ovälkomna samtal under perioden januari 2009 till augusti 2010. Men enligt den tidigare skolkamraten började det hela långt tidigare – redan 2002 med samtal där någon la på luren utan att säga något.

Trots att samtalen kom från ett dolt nummer lyckades hon via telefonbolaget få reda på att samtalen kom från hennes gamla klasskamrat.

När hon fått reda på vem det var kontaktade hon kvinnan och bad henne sluta men utan resultat. I stället fick hon ett 40 sidor långt handskrivet brev där hon och en annan klasskamrat anklagades för kränkningar under skoltiden på 1970-talet.

2010 beslutade åklagare om besöksförbud för den efterhängsna kvinnan vilket också omfattade telefon- och brevkontakt. Då upphörde också terrorn.

I förhör har den nu dömda kvinnan berättat att hon ansett sig illa behandlad under skolåren efter att hon som ung utsatts för våldtäkter.

Tingsrätten konstaterar att anklagelserna för något som ska ha hänt så långt tidigare varit hänsynslösa, men också att kvinnan, som tidigare är ostraffad inte mår bra – varken fysiskt eller psykiskt. Domen blev 70 dagsböter.

Fakta

Ofredande

”Den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år.”

Som ofredande räknas också brev- och telefonterror.

Källa: Brottsbalken