Kvinna döms i HD: Lade falska bud på sina föräldrars lägenhet

En kvinna har nu dömts i Högsta domstolen för bedrägeri.
En kvinna har nu dömts i Högsta domstolen för bedrägeri.
Kvinnan trissade upp priset på föräldrarnas lägenhet på Västra vägen med falska bud.

Bedrägeri, menar Högsta domstolen som nu dömt kvinnan att betala 200 000 kronor till köparna.

Lokaltidningen Mitt i skrev om den märkliga bostadsaffären 2011. En lägenhet på Västra vägen låg ute för 3 400 000 kronor.

Ett par i Solna gick i in budgivningen och fick till slut lägenheten för 3 260 000 kronor, och de skrev kontrakt samma dag.

Men paret fick också en känsla av att något inte stämde, speciellt efter upptäckten att motståndaren vid ett tillfälle bjöd över sig själv.

De valde då att kolla upp budgivarna.

Snart upptäcktes att namnet som den mystiska budgivaren uppgett inte existerade. Telefonen som buden lämnats från var registrerad på dottern till paret som sålde lägenheten.

Dottern, en Solnakvinna i 30-årsåldern, dömdes först i tingsrätten för bedrägeri och att betala 60 000 kronor i skadestånd till paret. Föräldrarna frikändes dock.

Hovrätten rev sedan upp tingsrättens dom och friade kvinnan då det inte var ”visat att köparna lidit skada av köpet och att ingen annan beretts vinning.”

Högsta domstolen konstaterar dock att de falska buden, som trissat upp priset, kan räknas som bedrägeri: Dotterns agerande rubbade förutsättningarna för en korrekt budgivning.

Eftersom det råder oklarheter kring vilket pris som bostadsrätten ”egentligen” skulle ha sålts för, om inte kvinnan lagt de falska buden, döms kvinnan att även betala ett skadestånd till köparna på 200 000 kronor.