ANNONS

Kvinna flyttas – efter 18 år

Pias mamma, som har en psykisk sjukdom, kan tvingas flytta till Märsta. Nu är Pia orolig att flytten ska göra mammas sjukdomstillstånd värre.
Pias mamma, som har en psykisk sjukdom, kan tvingas flytta till Märsta. Nu är Pia orolig att flytten ska göra mammas sjukdomstillstånd värre.
Lokalerna på grupp­boendet Dalbogården dömdes ut redan 2011, men kommunen har ­ännu inte lyckats hittat några nya.

I stället skingras de ­boende, och Pias psykiskt sjuka mamma kan tvingas flytta till Märsta.
ANNONS

Efter 18 år på Dalbogården kan Sollentunabon Pias psykiskt sjuka mamma tvingas flytta till ­Märsta där hon inte känner en enda människa. Beskedet fick hon förra veckan, bara tre månader innan flytten.

– Det skulle rasera hela hennes familjesituation. Det är bara jag och min pappa som hälsar på henne, och vi kan inte åka till Märsta lika ofta, säger Pia.

Pia är också orolig för att hennes mamma förlorar sin kontaktperson på Dalbogården.

– Personalen har blivit en del av hennes familj, förutom jag och pappa har hon bara dem. Jag går inte med på att hon ska flyttas till Märsta, hon måste ha rätt att få bo i sin egen kommun, säger Pia.

2011 gjorde dåvarande Socialstyrelsen en tillsyn på gruppboendet Dalbogården i Sollentuna – och konstaterade att lokalerna inte levde upp till gällande regler.

I maj 2013 sa kommunen upp hyresavtalet och började leta efter nya lokaler för gruppboendet. De sex boende skulle vara ute senast den 31 december 2014.

Men under året som gått har de inte lyckats hitta några nya lokaler i Sollentuna. Nu förbereder kommunen en avveckling av boendet. För vissa av dem som bor där innebär det att kommunen köper in ”externa platser” i andra kommuner. Anette Ceder, avdelningschef på vård- och omsorgskontoret, beklagar att informationen till de anhöriga kommer så nära inpå den kommande flytten.

– Beskedet kommer jättesent, men vi trodde in i det sista att det skulle gå i lås, att vi skulle hitta andra lokaler inom kommunen, säger Anette Ceder.

Hon understryker att de individuella placeringarna inte utgör någon besparing för kommunen, att kommunen fortsätter att leta efter lokaler i Sollentuna, och att de ska jobba på att den som hamnat utanför kommunen ska få komma tillbaka till Sollentuna så snart det är möjligt.

ANNONS

Anette Ceder berättar att kommunen har förhandlat med bostadsrättsföreningen som äger fastigheten om att gruppboendet ska få vara kvar medan kommunen letar efter nya lokaler – men föreningen vägrar förlänga kommunens frist.

Hur kommer det sig att ni inte ­lyckades hitta några andra lokaler?

– Det är ett väldigt hårt tryck på lokaler i Sollentuna, så kommunen konkurrerar med många andra, till exempel företag.

Thomas Ardenfors (M), ordförande i plan- och exploateringsutskottet, säger att kommunen har blivit bättre på att täcka in olika behov när man tar fram nya detaljplaner för bebyggelse, och att kommunen börjat se över möjligheten att utöka fastighetsbeståndet genom att köpa in befintliga fastigheter.

Fakta

Så säger lagen

Den enskilde har ingen rätt att kräva att få sitt bistånd verkställt i den egna kommunen.

Den enskilde ska ha inflytande men det är kommunen som bestämmer i slutändan.

källa: socialstyrelsen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.