ANNONS

Kvinna fuskade på högskoleprovet – döms

Ett 50-tal fuskare avslöjades efter provet hösten 2016.
Ett 50-tal fuskare avslöjades efter provet hösten 2016.
Nästan full pott på tre delar, mediokert resultat på den fjärde. Så upptäcktes att Solnakvinnan fuskat på sitt högskoleprov – nu har hon dömts.
ANNONS

Organiserat fusk på högskoleprovet har avslöjats i flera omgångar, den mest förekommande varianten är att provdeltagare mot betalning får de rätta svaren levererade i små trådlösa hörsnäckor.

För att komma till rätta med fusket gjordes hösten 2016 olika versioner av en provdel, det har nu lett till att en kvinna i Solna dömts för fusk.

39 av 40 rätt

Fusket avslöjades i samband med rättningen av hennes prov. På tre provdelar fick hon toppresultat, mellan 37 och 39 rätt av 40 möjliga. På den fjärde delen, den som fanns i flera olika versioner, fick hon bara 11 av 40 rätt.

Den stora skillnaden bedöms enligt forskare som osannolik – en chans på en miljard, enligt domen.

Skyller på astma

Kvinnan döms för osann försäkran och ska böta 2 500 kronor. Själv har hon förklarat det dåliga resultatet på den fjärde delen med att hon fått en astmaattack och inte orkat läsa frågorna.

Ett 50-tal personer avslöjades för fusk efter provet 2016. De ska ha betalat runt 40 000 kronor för sina provresultat, som de bland annat köpt via sidor på Facebook.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.