ANNONS

Kvinna glömdes kvar på toalett

En man fick bankomatkortet stulet och en kvinna glömdes på toaletten.

Båda händelserna på två olika äldreboenden gjordes samma vecka och har nu båda anmälts.
ANNONS

De båda anmälningarna om missförhållanden på två olika kommunala äldreboenden i Nacka gjordes samma vecka i januari.

En av dem gäller en äldre kvinna som glömdes på toaletten.

En sjuksköterska hade eskorterat kvinnan till toaletten men sedan återgått till sitt tidigare arbete med att fylla i papper. Stressad försjönk hon sedan i arbete och det var inte förrän en och en halv timme senare som sjuksköterskan kom på att kvinnan fortfarande var på toaletten.

Personalen hittade kvinnan på toalettgolvet. Hon hade försökt att resa sig men ramlat och gjort illa både fot och ansikte.

– Det handlar om den mänskliga faktorn. Det är inte något fel på våra rutiner, utan det här är en olyckshändelse helt enkelt, säger chefen för äldreboendet.

Äldreboendet anser dock att det viktigt att anmäla alla liknande händelser för att på så sätt kunna utveckla verksamheten.

– Vi tycker att det är jätteråkigt att det här har hänt, men samtidigt är vi glada för att det inte gick värre än vad det gjorde.

Samma vecka gjordes också en anmälan om missförhållanden på ett annat kommunalt äldreboende.

En man berättade för vårdpersonalen att hans bankomatkort var borta och att han trodde att det saknades pengar från kontot. En sjuksköterska hjälpte mannen att polisanmäla händelsen innan de åkte till banken.

ANNONS

Där upptäcktes att 35 000 kronor också saknades från mannens konto.

Fakta

Lex Sarah

Den som arbetar med omsorg om äldre är skyldig att anmäla om någon utsätts eller har utsatts för allvarliga missförhållanden, som övergrepp eller vanvård. Samma gäller för de som arbetar med personer med funktionsnedsättning. Regeln kallas Lex Sarah.

Källa: Socialstyrelsen