ANNONS

Kvinna hindrade tjuvarna att ta sig in

De två männen har erkänt brott i förhör med polis. Bild: Polisen
De två männen har erkänt brott i förhör med polis. Bild: Polisen
En ung kvinna i Kungsängen höll emot dörrhandtaget när två män försökte bryta sig in i lägenheten. Men polis befann sig i området och kunde snabbt gripa in. Nu har två män åtalats för försök till grov stöld.
ANNONS

Den 29 januari klockan 10.28 larmades polisen till en lägenhet i centrala Kungsängen. En ung kvinna låg ensam och sov i sin pojkväns lägenhet, när någon ringde på dörren. Efter andra signalen tittade hon ut genom kikhålet –  som hade täckts för. Sedan hörde hon hur någon börja dyrka på låset. Hon fattade handtaget och höll emot, samtidigt som hon skickade sms till sin pojkvän. Han ringde upp och fick svaret:

”Vågar inte svara. Står precis vid dörren och håller låset”

Han larmade i stället polisen, som befann sig i området och var på plats några minuter senare. När de kom upp i trapphuset avbröts inbrottsförsöket och två män greps på plats, varav en med dyrkar i handen.

Bild på dyrkar som en av männen höll i vid gripandet. Foto: Polisen/förundersökning

Har åtalats

Männen, båda 32 år, har nu åtalats, misstänkta för försök till grov stöld. I förhör erkänner de brottet. Den ene har medborgarskap i ett annat europeiskt land, medan den andra har samma land som hemvist utan fastslaget medborgarskap. För mannen med medborgarskap yrkar åklagaren på utvisning.

Internationellt operativt ärende

SPOC, Single Point of Operational Contact, är svenska polisens kontaktpunkt för internationella operativa ärenden.

Man har varit i kontakt med det berörda landets sambandsman, en person från en polismyndighet som är utstationerade utomlands.

Enligt uppgifter därifrån går de båda männen under falsk identitet. Polisen misstänker att de tillhör ett organiserat kriminellt nätverk i Östeuropa och kan ha begått stölder och inbrott i andra europeiska länder.

ANNONS