Kvinna högg make i huvudet med yxa

Sju års fängelse för mordförsök – trots straffrabatt.

Det blev Attunda tingsrätts dom mot en kvinna i Roslagen som högg sin make i huvudet flera gånger med köttyxa.

Slagen mot mannens huvud kom i snabb följd när han satt och sov i en fåtölj hemma. När mannen vaknade ska hustrun, enligt domen, ha fortsatt att hugga mot honom, men han lyckades brotta ner henne och fly till grannen.

I onsdags förra veckan dömdes frun av Attunda tingsrätt för försök till mord till sju års fängelse. Straffet kunde blivit ett år längre, men enligt tingsrätten kan det inte uteslutas att hon haft svårt att kontrollera sitt agerande efter en tidigare olycka. Kvinnan är tidigare ostraffad.

Motivet till angreppet i slutet av september tros ha varit svartsjuka. Hustrun har sagt sig varken kunna erkänna eller förneka det som hänt, eftersom hon var kraftigt berusad. När hon greps kort efter händelsen visade det sig att hon hade 2,09 promille alkohol i kroppen.

Enligt tingsrätten är det styrkt att hon högg maken sex gånger med köttyxan, varav fyra träffade huvudet och ett hugg träffade halsen.

En polisman som också vittnade om att hustrun i samband med gripandet erkänt att hon försökt döda maken, men att hon misslyckats.

Attunda tingsrätt konstaterar att angreppet skett oprovocerat, mot en nära anhörig, i hemmet, och då maken sov. Det skulle gett kvinnan ett åttaårigt fängelsestraff. Kvinnans försvarade hävdade däremot att det var troligt att hon lidit av en hjärnskada som kan ha påverka hennes uppsåt.

Skadan skulle uppstått en månad tidigare då en taxfreepåse föll på kvinnans huvud i samband med en flygresa. Eftersom tingsrätten inte kunde utesluta att det var så valde man att sänka straffet med ett år till sju års fängelse.

– Spontant tycker jag att påföljden är satt på tok för lågt. Jag hade yrkat på tio till tolv år, säger kammar­åklagare Paulina Brandberg.

Kommer du överklaga?

– Ja det tror jag att jag kommer göra.

Lokaltidningen Mitt i har sökt kvinnans försvarare.