Kvinna höll 9-årig flicka hemma hos sig

En kvinna i 60-årsåldern lät en 9-årig flicka följa med hem, tog med henne ut på krogen och lät henne sova över.

Nu har kvinnan dömts för det ovanliga Jordbrofallet.

En blå cykel blev avgörande för lösningen av fallet.

Det var på den som den 9-åriga flickan tagit sig till Jordbro centrum vid 17-tiden på midsommardagen i fjol.

Samma cykel hittades av polisen klockan tre på natten, utanför en okänd äldre kvinnas port, drygt två kilometer från 9-åringens hem.

I närheten av Höglundabadet började den äldre kvinnan prata med flickan. Kvinnan kom från krogen och berättade att hon hade en katt.

Vid 18-tiden började flickans mamma sakna sin dotter, och kontaktade så småningom polisen.

Flickan befann sig då hemma hos kvinnan. Inte en enda gång försökte kvinnan kontakta mamman eller polisen. Efter klockan 21 bestämde den äldre kvinnan att de skulle gå ut på krogen.

Kvinnan beställde öl och whisky och bjöd flickan på läsk. Flera berusade människor var på plats, enligt ett vittne. Folk som frågade om flickan fick till svar att hon var barnvakt.

När de två gick tillbaka hem till kvinnan började det bli sent. Flickan sa att hon ville gå hem, men inte vågade på grund av mörkret. 62-åringen svarade att hon inte heller vågade gå ut, och att de skulle sova.

Under tiden blev polisinsatsen allt mer massiv, och en polishelikopter skickades upp över skogsområdena. Allt fler Jordbrobor informerades – och snart fick polisen tips om en blå cykel utanför den äldre kvinnans hem. Efter våldsamt motstånd greps kvinnan och flickan kunde återförenas oskadd med sin familj.

Tingsrätten har nu dömt kvinnan till villkorlig dom för olaga frihetsberövande.

– Jag hade yrkat på 15 månaders fängelse. Men det juridiskt komplicerade är att flickan själv följde med kvinnan, säger åklagare Anders Hirsch.

Enligt domen har kvinnan sagt att det aldrig var något alternativ att kontakta polisen. Hon nekar helt till brott och hävdar att flickan var fri att gå när hon ville.

Mamman säger till Lokaltidningen Mitt i efter domen:

– Jag mår fortfarande dåligt av händelsen. Ser man ett ensamt barn gå omkring så ringer man ju polisen eller frågar barnet var det bor. Du tar inte hem det till dig.

Fakta

Kan ge fängelse i tio år

Olaga frihetsberövande innebär att man på olika sätt begränsar en persons rörelsefrihet. Straffskalan är 1–10 års fängelse.

Fallet i Jordbro rubricerades initialt av polisen som människorov, som är ett grövre brott. Man ska då ha ett tydligt syfte med att beröva en person friheten, med uppsåt att göra skada mot personen på något sätt. Människorov kan ge upp till livstids fängelse.

Källa: Brottsbalken