Kvinna hotade och smutskastade ovän

Kvinnorna var båda aktiva på internet men blev snabbt ovänner. Sedan började smutskastningen och de kränkande sms:en.

Nu har en av kvinnorna dömts till fängelse.

Under 2009 och 2010 skickade en kvinna i 50-årsåldern ett tjugotal mejl till poliser, åklagare, riksdagsmän, Justitie­kanslern och kända tv-journalister och chefredaktörer på de största dagstidningarna.

I mejlen pekade hon ut en kvinnlig Nackabo som brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt. I de långa mejlen skrev hon bland annat att kvinnan är psykiskt sjuk och kallade henne hora.

Sms:en som hon skickat direkt till Nackabon bedömer tingsrätten som ”mycket kränkande och hänsynslösa”. I åtta av dem skriver kvinnan att Nackabon eller närstående till henne ska skadas.

Kvinnan erkänner att hon skickat mejlen, som tingsrätten bedömer som grovt förtal, men menar att den andra kvinnan själv manipulerat sms:en så att de ser ut att vara skickade från hennes telefon. Enligt tingsrätten finns det dock inget utrymme för tvivel.

Åklagaren lade fram mer än 30 sidor mejl och nästan 90 sidor sms som bevisning.

Flera andra personer vittnade, till stöd för den åtalade kvinnan, i tingsrätten om att de i sin tur blivit trakasserade av Nackabon. På så sätt ville man få tingsrätten att anse att Nackabon provocerat fram den åtalades agerande. Domstolen menade dock att mejlen och sms:en var klart över gränsen.

Kvinnorna kom i kontakt med varandra för sex år sedan, då de var aktiva i sociala medier och drev flera bloggar. Men de blev snabbt ovänner.

Kvinnan dömdes för olaga hot, ofredande och grovt förtal till fängelse i två månader. Hon ska också betala skadestånd till sin före detta nätvän på 15 000 kronor.

Redan 2010 dömdes kvinnan för tre fall av grovt förtal och ett förtal, den gången till villkorlig dom och böter. Men under prövo­tiden, kort efter domen, fortsatte hon alltså med liknande brottslighet, enligt domstolen.

Fakta

Oklar omfattning av näthat

Näthat är ingen juridisk term utan ett begrepp för förtal eller hot på nätforum eller i mejl, därför saknas statistik över omfattningen.

Bevisläget är ofta svårt eftersom det inte alltid går att knyta en dator till ett ip-nummer. Det måste även gå att bevisa vem som faktiskt skrivit.

De senaste åren har flera fall av näthat uppmärksammats. I Göteborg hängdes skolflickor ut på bildappen Instagram vilket ledde till oroligheter. I ett annat fall blev en man som sände sitt självmord på ett internetforum påhejad av andra.