Kvinna kastade ljus på sin man

En kvinna i Nacka ska vid flera tillfällen ha bitit, slagit och tagit strypgrepp på sin man.

Själv hävdar hon att mannen har misshandlat henne.

Nu åtalas kvinnan för grov fridskränkning.

Enligt åtalet har den 47-åriga kvinnan misshandlat sin 49-årige man under tre års tid. Första gången var sommaren 2004 i bostaden i Nacka.

Paret blev osams och kvinnan ska då ha slagit till mannen hårt med öppen hand på vänstra kinden och puttat honom så att han ramlade baklänges.

Vid ett annat tillfälle ska kvinnan ha bitit mannen i armen så pass hårt att bettet gick igenom jackan och det blev bitmärken. Mannen har även uppgett att han fått ett blockljus kastat i bröstkorgen och att han blivit hårt boxad i magen och bröstet.

Kvinnan menar att hon bet mannen vid ett tillfälle för att ta sig loss när han höll fast henne. Hon har berättat i förhör att det förekommit våld åt båda håll. Under ett bråk när de knuffade varandra tog kvinnan tag i mannens krage, vilket kan ha orsakat en rodnad på mannens hals, enligt kvinnan.

Fredrik Sörebo, ordförande i föreningen Mansjouren i Stockholms län, menar att både män och kvinnor många gånger är dåliga på att anmäla våld i hemmet.

Kvinnor råkar ofta illa ut eftersom män är större, men det finns en mängd andra scenarier där män råkar minst lika illa ut, enligt Fredrik Sörebo.

– Många män och kvinnor har inställningen att ”en örfil ska man väl klara av”. Många män tycker att de är unika i att de får stryk och känner man sig som den ende på jorden som blir slagen så är det svårt att söka hjälp.

Genom Mansjouren har Fredrik Sörebo mött både kvinnor och män som upplevt att det är svårt att få hjälp och stöd när de har polisanmält sin partner för misshandel.

– Ofta blir det då motanmälningar där ord står mot ord, säger han.