Kvinna knivskars i halsen

Kvinnan utsattes upprepade gånger för våldtäkt och misshandel av sin make.

Hon slog larm, men för sent. I augusti knivdödades hon i sin mammas lägenhet i Hallunda. Nu står maken åtalad för mordet.

– Det här är ett hedersmord på en kvinna som ville, men inte fick skiljas för sin man då det ansågs som vanhedrande för mannen och dennes familj, säger Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde åt offrets familj.

Kvinnan och mannen, båda drygt 20 år gamla, gifte sig 2010 och året därpå kom mannen till Sverige och de bosatte sig i Huddinge. Men den ödesdigra dagen i augusti tog det slut.

Kvinnan, hennes man och hennes syster var i hennes mammas lägenhet i Hallunda när maken fällde krokben på henne, satte sig grensle över henne och skar henne i halsen flera gånger med olika köksknivar.

– Det första han gör sedan är att ringa sin pappa i hemlandet. Vi vet också att han kontaktat sin familj innan och vi har uppgifter om att offrets familj fått höra att hans familj ställer sig bakom det han gjort, säger Anna Svedin, kammaråklagare i Södertörn.

Hon menar att det rör sig om ett hedersmord.

– Definitionen av hedersmord är ju att pappan, sonen eller maken dödar sin fru eller dotter på grund av att hon haft ett förhållande utanför äktenskapet. Vi kan konstatera att han visste om att hon träffat någon annan innan de gifte sig. Han tror sedan att det fortgått, det är motivbilden. Det finns självklara tecken på att det rör sig om ett hedersmord, säger Anna Svedin.

Innan kvinnan dog hade hon haft kontakt med en kvinnojour och med Migrationsverket där hon berättat om makens terror.

Dagen innan han misstänks ha dödat henne hade hon varit hos sin trafikskolelärare. För läraren berättade hon, enligt polisens förhör med kvinnans mamma, att hon blev misshandlad.

Trafikskoleläraren uppmanade henne att kontakt polisen och erbjöd henne nycklar till trafikskolan så att hon kunde gömma sig, men hon avböjde av rädsla för maken.

Samma dag ska mamman ha sagt åt dottern att inte åka hem och även ha uppmanat henne att gå till polisen. ”De kommer ändå aldrig att tro mig”, svarade då kvinnan.

– Offret hade bestämt att hon aldrig mer skulle återvända till mannen. Hon ville skiljas och då skulle anknytningen upphöra och mannen återvända till hemlandet, säger kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.

Makens berättelse om vad som hänt skiljer sig markant från andra vittnesmål. Enligt mannen handlar bråken bland annat om att kvinnan haft kontakt med en annan man och att hon klätt sig fel.

Kvinnans familj vittnar om en långvarig terror. Maken ska upprepade gånger ha våldtagit kvinnan och även bundit fast henne med tejp, har hon berättat för sin familj. Han ska vid flera tillfällen ha sagt att han skulle ”slakta henne”.

Mannen står nu åtalad för grov våldtäkt och mord.

– Att det är hedersrelaterat påverkar inte själva straffet men det gör det tydligt att det hela är planerat, säger Anna Svedin.

Åklagaren kommer att yrka på livstids utvisning efter avtjänat straff.

22-åringen har erkänt mord men förnekar våldtäkt. Tidningen har sökt mannens advokat utan att lyckas.

Att det är hedersrelaterat påverkar inte själva straffet.Anna Svedin kammaråklagare

Fakta

Runt 150 fall varje år i Botkyrka

Botkyrka kvinno- och tjejjour beräknar att runt 300 kvinnor i akuta situationer kommer till dem i år. Kvinnor i alla åldrar och av alla nationaliteter kommer från alla delar av kommunen.

Cirkahälften av dem har någon form av hedersrelaterade problem. Dessa är olika allvarliga, men gemensamt är att det är ett kollektivs förväntningar och makt som sätter press på kvinnorna.

Fler och fler kvinnor kommer till jouren, man vet dock inte om det beror på att antalet utsatta kvinnor ökar, enligt Johanna Hammarström på Botkyrka kvinno- och tjejjour.