Min lokala hjälte

Facken emot att flytta till förorten

Facken protesterar mot att social- och äldreförvaltningarna ska flytta från Medborgarplatsen till Farsta.

Det var i vintras som stadshusalliansen gick ut med sin idé om att låta flera av centrala förvaltningar flytta ut från innerstan. Detta som ett sätt att skapa fler jobb i ytterstan.

Social- och äldreförvaltningarna, vars 180 anställda i dag arbetar i ett kontorshus vid Medborgarplatsen, hör till dem som får byta adress. I februari 2015 kommer de i stället att ha sina lokaler i Farsta.

Men de anställda är inte särskilt glada.

– Vi förstår inte varför man ska flytta en central förvaltning som servar hela staden långt ut i ena delen av kommunen, säger Jösta Claeson, huvudskyddsombud för båda förvaltningarna. I dag kommer till exempel tjänstemän från stadsdelsförvaltningarna in till socialförvaltningen för utbildningar, nätverk och kunskapsutbyten.

Måste man inte som anställd acceptera att ens jobb kan flytta?

– Det handlar inte om rädsla för längre restider till jobbet, för att arbetsgivaren bestämmer var arbetsplatsen ska ligga är vi helt klara över. Men många kommer nu att få lägga arbetstid på att resa. Det är inte ett effektivt sätt att använda skatte­pengar, tycker vi. Det är korkat att bränna flera timmars arbetstid på t-banan när man kan ägna den tiden åt sina klienter.

Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialförvaltningen, säger att man är medveten om problemet.

– Vi försöker nu se vad vi kan göra och om vi behöver hitta ­lokaler centralt i staden för ­möten, säger han.

Kvinna krävs på 400 000 kronor

Södermalm En 52-årig kvinna från Södermalm ska betala cirka 400 000 kronor till Försäkringskassan har Stockholms tingsrätt beslutat.

Under två och ett halvt år har hon tagit emot sjukersättning och bostadstillägg trots att hon inte hade rätt till det. När kvinnan ­började arbeta 2009 uppgav hon inte detta för Försäkringskassan, trots anmälningsskyldighet, och därför blir hon nu återbetalningsskyldig.