Kvinna döms för mened – ljög om knivattack

Kvinnan påstod att hon hotats till att hitta på sitt vittnesmål.
Kvinnan påstod att hon hotats till att hitta på sitt vittnesmål.
I förundersökningen vittnade hon om ett bråk där två män knivskurits – i rätten menade hon istället att allt var påhittat och tog tillbaka sitt vittnesmål. Men tingsrätten tror inte på hennes historia, och nu döms hon till tre månaders fängelse för att ha ljugit under ed.

Det var i oktober 2014 som en fest på en restaurang i Veddesta urartade. Två män knivskars efter ett bråk och mannen som pekades ut som ansvarig flydde från platsen. De två männen klarade sig utan några allvarligare skador, och gärningsmannen dömdes till sex månaders fängelse för misshandel.

Påstod sig ha hittat på vittnesmålet

Han dömdes bland annat med hänvisning till det vittnesmål en bekant till honom lämnat under förundersökningen. Kvinnan, som är i 25-årsåldern berättade under förundersökningen väldigt detaljerat om händelseförloppet.

När rättegången började några månader senare påstod hon istället att hon hade hittat på allt som sagts under förhören, och att en för henne okänd kvinna tvingat henne att hitta på det under hot. Istället sa hon, under ed, att hon inte sett något och inte visste något om knivbråket.

Tingsrätten: ”Diffust” och ”oprecist”

Men tingsrätten trodde inte på hennes historia. Hennes ursprungliga vittnesmål var så pass detaljerat och stämde så väl överens med andra att tingsrätten uppfattade den som sann. Istället menade tingsrätten att hon ljugit under rättegången, när hon tagit tillbaka sina uppgifter. Därför kunde mannen dömas med hänvisning till hennes vittnesmål.

Nu, nästan tre år senare, döms kvinnan också för mened. Hennes berättelse beskrivs som ”diffus” och ”oprecis”, och hon kan inte förklara varför allt blivit som det blivit. Hon döms till tre månaders fängelse, och det ska undersökas om straffet kan avtjänas genom fotboja.