Kvinna nekades blodtransfusion

En kvinna på Väsbygården har drabbats i kommunens och landstingets trätande om vem som ansvarar för planerade blodtransfusioner.

Nu gör Vallentuna kommun en Lex Maria anmälan.

Det var tidigare i år som äldreboendet Väsbygården kontaktade Danderydsgeriatriken för att en kvinna som led av dåliga blodvärden skulle få en blodtransfusion. Hon hade vid tre tidigare tillfällen fått det där.

– Men plötsligt hade man slutat med blodtransfusioner, säger Mary-Ann Engström, medicinsk ansvarig sjuksköterska Vallentuna kommun.

Enligt anmälan uppgav Danderydsgeriatriken att man inte hade avtal med Vallentuna kommun för den typen av vård. Men sådana avtal finns inte inom landstingsdriven vård, enligt Martin Annetorp, verksamhetschef på Danderydsgeriatriken.

– Vi ska inte längre ta emot patienter för blodtransfusioner som inte behöver sjukhusvård. Det kan göras på särskilda boenden. Men jag vet att det är väldigt olika i kommunerna. Vi har fått kritik av landstinget för att vi gjort det tidigare. När vi gör som landstinget säger får vi kritik av kommunerna, säger han.

I Vallentuna kommun finns inte rutiner för blodtransfusioner på särskilda boenden.

– Det är mycket praktiskt som ska ordnas i samband med det, säger Mary-Ann Engström.

Enligt henne hade Vallentuna kommun inte fått information om att Danderydsgeriatriken inte längre tog emot planerade blodtransfusioner.

Kvinnans tillstånd försämrades snart efter att hon nekats vård på Danderydsgeriatriken. Hon skickades in akut till Danderyds­geriatriken och fick då nytt blod.

Fakta

Ny lag sedan 4 patienter dött

Lex Maria härrör från en händelse 1936 på Maria sjukhus i Stockholm, då fyra patienter dog efter att ha fått en injektion med desinfektionsmedel.

Enligt Lex Maria måste vårdgivare anmäla till Socialstyrelsen om en patient utsätts för risk för allvarlig skada eller sjukdom i vården.

Källa: Socialstyrelsen, Wikipedia