Kvinna omkom i bilkrasch

En kvinna avled efter att ha blivit påkörd på ett övergångsställe vid korsningen Smistavägen-Ellipsvägen i Kungens kurva.
En kvinna avled efter att ha blivit påkörd på ett övergångsställe vid korsningen Smistavägen-Ellipsvägen i Kungens kurva.
En kvinna och hennes hund blev påkörda av en personbil vid Kungens kurva. Hunden dog direkt och kvinnan avled dagen efter.

Polisen har hört bil­föraren, en man i 60-årsåldern, men söker fler vittnen till olyckan.

Olyckan inträffade strax efter klockan fem på eftermiddagen förra söndagen. En kvinna i 45-årsåldern och hennes hund skulle gå över ett övergångsställe vid Kungens kurva. Den första bilen saktade ner för att släppa fram kvinnan. Men bilen som kom i nästa körfält hann inte se kvinnan utan körde på henne och hunden. Kollisionen var så våldsam att kvinnan flög 18 meter. Hunden dog på platsen. Kvinnan blev allvarligt skadad och fördes till sjukhus.

– Hon avled av skadorna dagen efter olyckan. Vi söker nu vittnen till händelsen, säger Rickard Friedman, utredare vid Södertörnspolisen.

Olyckan inträffade i närheten av busshållplatsen Toyota, som ligger på Smistavägen. Polisen söker nu vittnen och vill bland annat få kontakt med dem som satt i en gråaktig Volkswagen Passat, som ska ha stannat bredvid bilen som körde på kvinnan och hunden.

– Den bilen flyttade på sig när räddningstjänsten ville komma fram. Men vi vill gärna komma i kontakt med bilföraren.

Rickard Friedman vill också att de som stod vid busshållplatsen hör av sig till polisen, bland annat ska där ha varit en grupp i 20–30-årsåldern som försvann innan polisen kommit.

När kvinnan blev påkörd hade det blivit mörkt ute, vilket kan ha bidragit till olyckan.

– Bilister blir alltid osäkra på hösten när mörkret kommer och man ser mycket sämre. Men vi vet ännu inte om det var anledningen, säger Rickard Friedman.

En annan allvarlig trafik­olycka inträffade för två veckor sedan i Huddinge. Ett äldre par blev påkört av en bil på Mossvägen i Fullersta den 4 november.

– Kvinnan fick lindriga skador. Mannen fick föras till sjukhus. Hans tillstånd har nu försämrats och han är nersövd, säger Lembit Vilidu, utredare vid trafikpolisen i Södertörn.

Det hade precis börjat mörkna när bilen träffade de båda, och vid platsen ska en gatulampa ha varit ur funktion.

– Dålig belysning är ofta avgörande till varför en olycka sker – det är den stora boven. Är det skymningsljus och det inte finns tillräckligt med belysning så påverkar det situationen.

Lembit Vilidu menar att en annan viktig sak är samspelet i trafiken.

– Förare och gående måste visa hänsyn till varandra, det är viktigt att de fungerar tillsammans.

Fakta

Ännu ingen brottsmisstanke

Söndagen den 10 november klockan 17.12 fick polisen larm om olyckan på Smistavägen i Kungens kurva.

Kvinnan som omkom var från Stockholmsområdet, mer specifik vill polisen inte vara av hänsyn till anhöriga.

Förundersökningen pågår och polisen kan för tillfället inte svara på om bilföraren blir misstänkt för att ha vållat kvinnans död.

Källa: Polisen