ANNONS

Kvinna på ­boende fick inte gå på toa

ANNONS

Malmens korttidsboende på Brunnsgatan har anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Sarah sedan en kvinna på boendet berättat att hon fått ligga i nerkissade blöjor och blivit mycket illa behandlad av en undersköterska.

Det var i mitten av januari som kvinnan, som inte lider av urinläckage, ska ha nekats att gå på toaletten och i stället blivit påtvingad blöjor när hon skulle gå och lägga sig. När kiss från blöjorna sedan läckte ut i sängen ska kvinnan ha blivit utskälld och inte fått nya lakan.

Kvinnan uppger också att undersköterskan hanterade henne hårdhänt och även placerat hennes larm där hon inte kunnat nå det.

Birgitta Wårdmark är enhetschef för Väderkvarnens vård- och omsorgsboende, där Malmens korttidsboende ingår.

– Vi ser givetvis jätteallvarligt på det här. Det här får inte förekomma överhuvudtaget, säger hon.

Undersköterskan stängdes omedelbart av efter händelsen och ska omplaceras till en tjänst på dagtid och inte längre arbeta ensam. Hon bedöms också ha behov av kompetenshöjande åtgärder.

På förvaltningen har nu en utredning av händelsen inletts och avdelningschefen för äldreomsorgen på Norrmalm, Anette Luengo, ska noga följa ärendet.

– Ledningen för Väderkvarnen har agerat snabbt och korrekt och man måste nu säkra att det här inte inträffar igen, säger Anette Luengo.

Hon har fortsatt förtroende för boendets ledning.

ANNONS

– Vi har en bra uppföljning och bra rutiner vid avvikelser. Att det blir en lex Sarah-anmälan är i sig ett tecken på att vi har kontroll. Avvikelser är inget som göms undan.

Det här får inte före­komma överhuvudtagetBirgitta Wårdmark Enhetschef för Väder- kvarnens vård- och omsorgsboende

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.