ANNONS

Kvinna på boende stämd efter brand

En kvinna som bor på ett servicehus i Huddinge har stämts av kommunen på nästan 900 000 kronor sedan hennes lägenhet blivit totalförstörd i en brand.
ANNONS

Ingen brandorsak har kunnat fastställas efter branden som förstörde kvinnans lägenhet i servicehuset i oktober 2009. Trots det vägrar försäkringsbolaget att ersätta kostnaderna. Huddinge kommun pekar nu ut den boende som skyldig i en stämningsansökan till Södertörns tingsrätt.

Branden startade i sängen, så långt är det klart. Brandutredarna från polisen har angett två teorier: antingen var det ett elfel i sänglampan eller så har kvinnan sängrökt. Men något askfat eller några cigarettrester har aldrig hittats.

Fastigheten ägs av Wallenstam Stockholm AB och kommunen hyr lägenheter för de boende i servicehuset. Kommunen har redan förskotterat pengar och tänker nu kräva kvinnan på motsvarande belopp, 899 186 kronor. Dessutom vill kommunen ha ersättning för sina rättegångskostnader.

– Kommunen har haft en kostnad och ser en möjlighet att få ersättning, säger Gunilla von Beetzen, advokat och kommunens ombud.

Advokaten Johan Strömberg som företräder kvinnan tycker det är fel att lägga ansvaret på kvinnan när brandorsaken inte kunnat fastställas.

– Dessutom borde kommunen inte ha varit så snabb med att ersätta Wallenstam, säger Johan Strömberg.

Det är oklart vad som händer om kvinnan, som inte har några pengar, döms att betala.

Har ni inte haft några betänkligheter att stämma en kvinna som bor på ett servicehus och saknar pengar?

– Det kan man förstås alltid ha, det finns alltid anledning att tänka över en sådan sak, säger Gunilla von Beetzen.

ANNONS

Vid branden i oktober 2009 totalförstördes lägenheten.